BIST 9.595
DOLAR 32,51
EURO 34,65
ALTIN 2.478,45
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Libya'ya bu parayı neden gönderdi?

Libya'da Kaddafi iktidarına son veren muhaliflere Türkiye'den gönderilen yaklaşık 300 milyon doların belgeleri ortaya çıktı.

Abone ol

Türkiye'nin Libya'ya yaptığı 100 milyon doları hibe, 200 milyon doları kredi olmak üzere toplam 300 milyon dolarlık yardımın ayrıntılarını ve belgelerini Akşam Gazetesi ele geçirdi.

Bu para, 'Türk Modeli' olarak adlandırılan sistem kapsamında, çeşitli yöntemlerle Libya'ya gönderildi. İlk olarak 13 Temmuz'da 'Libya Ulusal Geçiş Konseyi Hazine Müsteşarlığı' adına Ziraat Bankası'nın Ankara Kurumsal Bankacılık Şubesi'nde, '57244804-5001' kodlu bir kredi hesabı açılarak, bu hesaba 200 milyon dolar yatırıldı. 

UÇAKTA TESLİM

Tamamı kredi olan bu paranın hangi yöntemle Libya'ya ulaştırılacağı konusu iki ülke yetkililerinin temaslarının ardından netleşti. Libya'da bankacılık sisteminin ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle çökmüş olması, kredinin elden Ankara'da teslim edilmesi formülünü gündeme getirdi.

Bu paranın 100 milyon dolar bölümü, 27 Temmuz'da Esenboğa Havalimanı'nda Libya uçağına taşınarak teslim edildi. Parayı aprona kadar giren zırhlı araçtan, Libya Hazine Müsteşarı Kasım Aziz ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Mohaja Süleyman bizzat elden teslim aldı.

Bankada kalan diğer 100 milyon dolar kredi ise Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin talebi üzerine, gıda, yakıt ve insani yardımlara harcanarak deniz yoluyla Libya'ya ulaştırıldı. Türkiye'nin Libya'ya hibe olarak yaptığı 100 milyon dolarlık yardım ise dört parçada verildi. Bu paranın 10 milyon dolarlık bölümü, hemen gönderildi.

90 milyon dolarlık bölümü ise 8, 10 ve 12 Ağustos tarihlerinde uçakla Ankara'ya gelen Libya Merkez Bankası ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerine elden teslim edildi. Para yine zırhlı araçlarla taşınarak uçağa yüklendi.

YAKIT YARDIMI

Libye Ulusal Geçiş Konseyi Ankara'nın kapısını yakıt için ise temmuz sonunda çaldı. Libya Ekonomi ve Petrol Bakanı Ali Tarhouni, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a 30 Temmuz tarihinde bir mektup yazarak, acil olarak yakıta ihtiyaçları olduğunu iletti. Ağustos başında Libya'ya toplam değeri 30 milyon dolar tutarında, 28 bin 700 ton yakıt gönderildi.

ZIRHLIYA APRON İZNİ
Paraların taşınması resmi yazışmalara da konu oldu. Ziraat Bankası'ndan Esenboğa Havalimanı Amirliği'ne gönderilen yazıda 'Yurtdışına yapılacak bir para transferiyle ilgili olarak zırhlı araçların apronda uçağın yanına kadar yanaşması için' izin istendi. Bir başka belgede ise Libyalı yetkililerin Ziraat Bankası'ndan çektiği 100 milyon doların dekontu da bulunuyor.