BIST 9.778
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.435,57
HABER /  POLİTİKA

Türkiye K. Irakı hazmedemedi

Irak'ın K. Irak yönetimini muhatap kılma girişimleri neyin tartışması? Sorunun asıl kaynağı ne? İşte cevaplar,

Abone ol

Irak'ın merkezi hükümetin Türkiye'yi petrol ürünleri konusundaki anlaşmazlıklarda K.Irak yönetimini adres göstermesinin altında ne yatıyor?

Cengiz Çandar'ın izlenimlerine göre Türkiye Irak'ın federal yapısını hazmedemedi. başlıklı yazısında sorunun temel nedenine indi. Çandar, Irak'ı Irak Anayasası'nın 116. maddesine vurgu yaptı.

Bu Anayasa, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Kürdistan bölgesi ve onun mevcut bölgesel ve federal yetkililerini tanır.”

Yazar Irak'ın bu maddeleye dayarak Irak'ın kendi iç tasarruffu diyebileceğini vurgulayarak sorunun Türkiye'nin hazım meselesi olduğunu şu sözlerle aktardı:

Türkiye’nin “resmi sıkıntısı”; hala Irak’ın “federal yapısı”nı, bu federal yapı içinde “Kürdistan” adlı bir bölgenin yer aldığını ve bu bölgenin, Irak Anayasası ve bu arada “merkez” tarafından öngörülen  bir “iç işleyişe” sahip olduğunu, henüz tam manasıyla hazmetmemiş olmasından kaynaklanıyor.

Her iki tarafın birbirinin canını acıtacak kozlar mevcut olduğunun altını çizen Çandar, şunları söyledi:

"Elbette, Türkiye’nin de elinde, Irak’ın kuzeyini acıtacak araçlar mevcut. Bunları kullandığı takdirde, Kuzey Irak’ın canını çok acıtır.

Yani, konu, “ticaret” üzerinden “siyaset”...

Elbette, Türkiye’nin de elinde, Irak’ın kuzeyini acıtacak araçlar mevcut. Bunları kullandığı takdirde, Kuzey Irak’ın canını çok acıtır.

Yani, konu, “ticaret” üzerinden “siyaset”..."