BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  DÜNYA

Türkiye Irakta Şii bölgesine iniyor

Türkiye Musul'dan sonra Irak'ın güneyindeki Basra'da başkonsolosluk açmak için girişimde bulundu.

Abone ol

Türkiye, Saddam Hüseyin döneminde kapattığı Musul Başkonsolosluğu'nu yeniden faaliyete geçirdikten sonra şimdi de Irak'ın güneyindeki Basra'da başkonsolosluk açmak için girişimde bulundu.

Türkiye, Şii nüfusun hakim olduğu Basra'da bir başkonsolosluk açma isteğini bir süre önce Irak Devleti'ne bildirdi. Ankara, önümüzdeki kısa dönemde başkonsolosluğun açılması için Irak yönetiminden yanıt bekliyor. Basra'da başkonsolosluğun açılması durumunda Türkiye'nin Irak'taki temsilcilik sayısı üçe yükselmiş olacak.

ÖZEL TEMSİLCİ BAĞDAT YOLCUSU

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Oğuz Çelikkol ve yardımcısı Murat Özçelik'in de bu hafta içinde Bağdat'a giderek, Irak yönetimiyle temaslarda bulunmaları bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer yöneticilerle biraraya gelmeleri planlanan Türk heyeti, Kerkük ve son dönemde Kuzey Irak'a da sıçrayan terör olayları konusunda görüşmelerde bulunacaklar.

Çelikol ve Özçelik'in, özellikle Kerkük'teki rerferandumun ertelenmemesi durumunda Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini tehlikeye sokacak gelişmeler olabileceği yönünde Bağdat yönetimini uyarması bekleniyor. Ankara, Irak'ın bölünme sürecine girmesi halinde komşu ülkelerin buna müdahale edeceği uyarısını daha önce de dile getirmişti.

Hürriyet