BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye için üretilen uçağın düşüş nedeni belli oldu

Türkiye'ye teslim edilemeden sürüşü sırasında İspanya'da düşen Airbus A400M askeri nakliye uçağının düşüş nedeni belli oldu.

Abone ol

Türkiye'ye teslim edilemeden 9 Mayıs'ta test sürüşü sırasında İspanya'nın Sevilla kentinde düşen Airbus A400M askeri nakliye uçağının düşüş nedeni belli oldu. Yazılım hatası üç motoru da aynı anda kilitledi.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, 9 Mayıs'ta Sevilla'da düşen ve 4 kişinin hayatına mal olan A400M askeri nakliye uçağının düşmesi "yazılım hatası"ndan kaynaklandı.

Der Spiegel'in iddiasına göre, "yazılım hatası" üç motorun aynı anda kilitlenmesine neden oldu ve pilotların uçağı kurtarmasına imkan kalmadı.

Türkiye'ye teslim edilmesi beklenen A400M askeri uçağının düşmesi sonrası inceleme yapan Airbus mühendisleri motorları kontrol eden yazılımın hata verdiğini ve aynı anda üç motoru kilitleyerek düşmesine neden olduğunu ortaya çıkardı.

ispanya-sevilla-airbus-a400m190515,gm501wu0uu2k5io8g6xulg.jpg

A400M nakliye uçağı kalktıktan kısa süre sonra üç motoru kontrol eden bilgisayarda çelişkili komutlar oluştu ve bu durum kısa süre sonra üç motorun da kilitlenmesine neden oldu.

Türkiye'ye teslim edilmesi planlanan nakliye uçağını test eden pilotlar Sevilla kentindeki havalimanına geri dönmek istediler ancak uçak kontrollerinden çıkmıştı. Uçak havada alev almaya başladıktan sonra bir tarlaya düştü ve tamamen yandı.

4 ÖLÜ, 2 AĞIR YARALI

Türkiye'nin de ortakları arasında bulunduğu Airbus A400M nakliye uçağı üretilmeye başlanmasından bu yana en büyük kazaya maruz kaldı. Uçaktaki 4 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi ağır yaralandı.

AVRUPA'NIN ORTAK SAVUNMA PROJESİ: AIRBUS A400M

Türkiye ve İspanya'nın yanısıra Almanya, Fransa ve İngiltere'nin aralarında bulunduğu 7 Avrupa ülkesi için tasarlanan Airbus A400M tipi askeri nakliye uçakları, Avrupa'nın önemli ortak savunma projelerinden biri olarak görülüyor.

TÜRKİYE A400M'İN UÇUŞUNU DURDURDU

31 milyar euroluk yatırımla toplam 180 A400M'in üretileceği projede, Türkiye 10 uçak sipariş etmiş, ilk teslim 2014 Nisan ayında yapılmıştı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İspanya'da test uçuşundaki Airbus A400M nakliye uçağının düşmesi üzerine, envanterindeki aynı model iki uçağın uçuşlarını bir süreliğine durdurmuştu. Almanya ve İngiltere'de A400M askeri nakliye uçaklarının uçuşlarını durdurduğunu açıklamıştı.