BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  EKONOMİ

Türkiye, "AB"ye motorlu taşıt ihracatında ilk sırada

Türkiye AB'ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçtiğimiz yıl ilk sırada yer aldı

Abone ol

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca,Türkiye'nin, AB’ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçen yıl ilk sırada yer aldığını bildirdi. 

 Kanca, otomotiv sektörü ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, Türk otomotiv sanayisinin rekorlar üstüne rekorlar kırdığını, istikrarlı ve sürekli artan bir hacimde ilerleyişini sürdürdüğünü ifade etti.

Bu yılın sonunda 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşılacağını tahmin ettiklerini belirten Kanca, "Tedarik sanayimizin ihracatının ise yıl sonunda 10 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu rakamlar daha önce görmediğimiz, telaffuz dahi edemediğimiz seviyeler. Hepimizi güldüren, sevindiren rekorlar kırıyoruz." dedi. 

ABD, GÜNEY KORE, JAPONYA GİBİ DEVLER GERİDE KALDI

Türkiye’nin AB’ye motorlu taşıt ihracatında zirvede olduğunu vurgulayan Kanca, AB ülkelerinin geçen yıl yaklaşık 45,7 milyar avro değerinde 3,4 milyon motorlu taşıt ithalatı yaptığını bildirdi. 

Kanca, "Bu rakamlar içerisinde Türkiye, AB’ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçtiğimiz yıl ilk sırada yer aldı. Yine geçtiğimiz yıl, AB ülkeleri 135 milyar avro değerinde ve 6,3 milyonu aşan motorlu taşıt ihracatı yaptı. Türkiye, ithalatta da ABD’nin ardında ikinci sırada yer alarak ne kadar büyük bir pazar konumunda olduğunu gösterdi." ifadelerini kullandı. 

Alper Kanca, otomotiv sektörü için eylül ayı rakamlarının da sevindirici olduğunu dile getirerek, eylül sonunda otomotiv sektöründe ihracatın yüzde 22 artışla 21,1 milyar dolar olduğunu bildirdi. 

Eylül sonu itibarıyla tedarik sanayi ihracatının 7,2 milyar dolar olduğunu aktaran Kanca, "Otomotiv sektörü 11 yıldır olduğu gibi yine ihracat şampiyonu. Eylül sonu itibarıyla otomotiv sektörü üretim rakamlarını da yüzde 18 artırarak 1,2 milyona ulaştı. Otomotivde üretim ve ihracat artışı devam ediyor." diye konuştu.