BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  DÜNYA

Turizmcilerden sağduyu çağrısı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Tü...

Abone ol

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’nin 2013 yılına barış baharı ile başladığını belirterek, "30 yıldır ülkemizin, halkımızın ve özellikle turizmimin belası olan terörden tam kurtulduk derken, daha büyük problemlerin ortaya çıkma ihtimali turizm camiasını endişelendirmektedir" dedi.
Ülkede yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye rakip olan ülkeler tarafından aleyhte propaganda malzemesi olarak kullanıldığının altını çizen İşler, "Dünya basını gelişmeleri yakinen takip ediyor.Yayınlanan haberler özellikle biz turizmcileri doğrudan negatif olarak etkiliyor.Bu noktada TUROFED olarak yaptığımız tespitlere göre ülkemiz genelinde faaliyet gösteren otellerimizde yüzde beş oranda rezervasyon iptali görülmektedir" diyerek, yaşanan gelişmelerin devam etmesi halinde turizm sektörünü zor günlerin beklediğini söyledi.
Dünyada turizmin huzur ve refahtan can suyu alarak gelişen bir sektör olduğunu ve toplumsal barıştan beslendiğini anlatan İşler, şöyle konuştu: "Bu anlamda yaşanan son gelişmelerle birlikte bugün ülkemizde gelinen noktada turizmin olumsuz etkilenmemesi mümkün değildir. Nitekim biz turizmciler olarak bu olumsuz etkinin yansımalarını şimdiden görmekteyiz. Bilindiği üzere İstanbul yaşanan olaylardan en fazla zarar gören kentimizdir. Özellikle Taksim bölgemizdeki otellerin rezervasyonlarında ciddi oranda iptaller söz konusudur. Yine gelişmelerden en çok etkilenen 2. kentimiz İzmir olmuştur. Basmane semtinde bulunan otellerimizde de rezervasyon iptalleri olmuştur. Bu noktada turizm kentlerimiz arasında resort otelcilik yapan Antalya şehrimiz içinde bulunduğumuz durumdan en az etkilenen kentimiz diyebiliriz."
Türkiye’de son günlerde yaşanan olayların ve benzeri gelişmelerin turizmin baş düşmanı olduğunu belirterek, turizm camiası adına herkesi sağ duyulu olmaya davet eden İşler, şöyle devam etti: "Turizm ancak huzur birlikte kendini var edebilen bir sektördür. Bu nedenle de biz turizmciler olarak tüm halkımızı sağ duyuya davet ediyoruz. Çünkü son on yılda turizm sektöründe kendini 3’e katlayarak ciddi başarı elde eden ülkemiz turizmde marka ülke olmuşken, rakipleri ile olan makası kapatırken ve istihdam deposu haline gelmişken başkalarını sevindirmemeliyiz.Ülkemizin huzuru, ekonomik değeri, yaratmış olduğu potansiyel ve verimlilik çok önemlidir. Bu kadar emeklerimizi boşa gitmemelidir.Biz turizm camiası olarak diyoruz ki; tüm hak aramalar demokratik yöntemlerle yani seçim ve sandıkla olsun. Bir an önce sağ duyu hakim olsun."
TUİK’in verilerine göre 20120 yılında Türkiye’nin turizm gelirlerinin 29.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan İşler, "Bu rakam sadece turizm e ait gelirledir. Ancak sektörümüz dolaylı dolaysız bir çok sektörü de zincirleme olarak etkilemektedir. Yaşanan gelişmelerin devam etmesi halinde bu yıl ülke turizminde yüzde 35 civarından bir düşüş tecelli edebilir. Ayrıca turizm bir önceki sezon üzerinden pazarlama tekniğine sahip bir sektördür. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz durum 2014 sezonuna da sirayet edebilir" diye konuştu.
Kamuoyunda tartışmalara neden olan alkol yasasına da değinen İşler, "Maalesef bir alkol yasası çıktı.Bu yasa toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul görmedi. Benim şahsi endişem 90 gün sonra bu yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, bugün içinde bulunduğumuz duruma benzer toplumsal bir tepkinin yine sokağa yansıma ihtimalidir. Bu sebeple de söz konusu yasanın mevzuat ve yönetmeklerinin çok iyi değerlendirilmesi lazım ki tüm toplum tarafından doğru algılansın. Aksi taktirde toplumun bireysel özgürlüğüne ve yaşam tarzına müdahale eden bu tip mevzuatlar, her zaman için bugün yaşadığımız olaylara benzer tepkileri de beraberinde getirebilir" dedi.
(İHA)