BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.431,03
HABER /  DÜNYA

Turist düşmanı kentler

Yabancı turistleri hedef alan suçlar, her geçen gün yaygınlaşıyor. Son istatistikler, Avrupa’dan Güney Amerika’ya kadar birçok yerde yabancı...

Abone ol

Yabancı turistleri hedef alan suçlar, her geçen gün yaygınlaşıyor. Son istatistikler, Avrupa’dan Güney Amerika’ya kadar birçok yerde yabancı turistlerin sıklıkla hırsızlık ve diğer suçların kurbanı olduğunu gösteriyor.
Paris’teki Louvre Müzesi’nde güvenlik görevlilerinin müzede kapkaç olaylarının artması üzerine bir protesto eylemi düzenlemesi ve Vatikan’ın Sistin Şapeli’ndeki görevlilerin de benzer bir protestoya başvurması, dikkatleri turistlere karşı işlenen suçlara çekti.
Konu hakkında bir kitap yazan Bob Arno’ya göre, İspanya’nın Barcelona kenti, turistlere karşı işlenen suçlar listesinde birinci sırada. Arno, istatistiklere göre, İspanya’yı ziyaret eden turistlerin yüzde 10’unun hırsızlık kurbanı olduğunu söylüyor.

İKİNCİ SIRADA PARİS VAR
Turistlere yönelik kapkaç ve yankesicilik suçlarında Barselona’yı Paris takip ediyor. ABD’nin Paris büyükelçiliği, ABD vatandaşlarının yankesicilerden korunmak için yapmaları gerekenleri içeren bir rehber yayınladı.
Listede üçüncü sırada yer alan Roma, “yankesicilerin başkenti” olarak tanımlanıyor. Sistin Şapeli’nin tavanındaki fresklere bakan dikkatsiz turistler sık sık yankesicilerin kurbanı oluyor. Roma’nın ünlü Kolezyum’u ve Trevi Çeşmesi de yankesicilerin gözde mekanlarından.
ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını, kalabalık ve karmaşık olmasıyla bilinen Termini tren istasyonunda hırsızlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Meydanı ve Termini tren istasyonu arasında çalışan 64 no’lu otobüsler, çoğunlukla yabancı turistleri taşıdığı için yankesicilerin de iştahını kabartıyor.

LİSTEDE LONDRA DA VAR
Avrupa’da turistlere yönelik kapkaç ve yankesicilik suçlarının sıklıkla meydana geldiği bir diğer şehir Londra. Londra polisi bu tarz hırsızlıklara karşı, özel eğitimli sivil polislerle mücadele etmeye çalışıyor. Bir diğer tehlikeli şehir Amsterdam’da ise, geçen yıl turistlere yönelik yankesicilik suçlarında yüzde 30’luk bir artış görüldü.
Listede yer alan bir diğer şehir Napoli’de iyi organize olmuş yankesicilik ve kapkaç çeteleri turistlerin korkulu rüyası. Bazı ülkeler, turist olarak Napoli’ye giden vatandaşlarını, motosikletli kapkaççılar ve “pislikçilik” denen yöntemle kurbanlarını soyan hırsızlara karşı uyarıyor.
Listenin Güney Amerika bölümünde Brezilya’nın Rio De Janeiro ve Peru’nun Lima şehirleri göze çarpıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir rapora göre, Rio De Janeiro, son 25 yıl içinde işlenen suçlar bakımından “kritik” bir düzeye ulaştı. Özellikle soygun, tecavüz ve dolandırıcılık suçlarının endişe verici düzeylere ulaştığı belirtilen raporda, cep telefonu ve elektronik eşya hırsızlığının büyük artış gösterdiği kaydediliyor.
Lima’da ise, yetkililer, turistleri özellikle Plaza de Armas meydanı, Plaza San Martin meydanı, Acho Arenası, Pachacamac gibi şehir merkezinde bulunan ve turistler arasında popüler olan yerlerde hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

CİNAYETTE CAPE TOWN
Listede yer alan Güney Afrika’nın Cape Town kenti, işlenen cinayetler bakımından dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri olarak gösteriliyor. Güney Afrikalı yetkililer bu cinayetlerin büyük çoğunluğunun popüler turistik destinasyonlardan uzakta kalan bölgelerde gerçekleştiğini belirtse de, turistlerin hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmalarını, gece yalnız dışarı çıkmamalarını ve eşyalarını yanından ayırmamaları yönünde uyarıyor.
ABD’de yankesicilik suçlarında bir azalma görülse de, New Orleans’taki Mardi Gras karnavalı, yarış pistleri gibi kalabalık mekanlarda, özellikle cep telefonu hırsızlığı olaylarına sıklıkla rastlanıyor. Bob Arno, özellikle, kalabalık, alkol tüketimi bol olan ve insanların yanlarında çok miktarda para taşıdığı kumarhaneler şehri Las Vegas’ı ziyaret edecek turistleri, bu tip suçlara karşı uyarıyor.
(İHA)