BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

TSKdan beklenen açıklama!

8'i PKK'lı 34 kişi Habur'dan Türkiye'ye girerken binlerce kişi tarafından halaylarla karşılandı. Genelkurmay bu fotoğrafa ne dedi?

Abone ol

TSK beklenen açıklamayı yaptı. 8'i PKK'lı 34 kişinin Türkiye'ye girişinde yapılan karşılama törenini "Yaşananların kabulü mümkün değil" dedi. Ve dönenlerin askerlik durumunun inceleneceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın mensuplarının terör örgütü mensuplarının teslim olması sırasında yaşanan görüntülerle ilgili soruları üzerine Tümgeneral Güler, terörle mücadelenin uzun soluklu, dinamik, karmaşık ve süreklilik gerektiren bir süreç olduğunu belirtti.

Güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütüyle mücadele ettiğine dikkati çeken Tümgeneral Güler, bölücü terör örgütüne katılımların önlenmesi ve örgütten kopmaların sağlanmasının terörle mücadelenin temel esaslarından olduğunu ifade etti. Tümgeneral Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak 19 Ekim günü ve müteakip günlerde yaşanan olayların hiç bir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir.

25 Ağustos 2009 günü ifade ettiğimiz gibi ülkeyi kutuplaşmaya, ayrışmaya ve çatışma ortamına çekebilecek tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Demokrasiler savunmasız rejimler değildir. Gelişmeler terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı etkileyemez.''

MARDİN İL JANDARMA KOMUTANI NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

Mardin'deki Bilge köyü katliamı sonrasında, o dönemde Mardin İl Jandarma Komutanı olarak görev yapan Jandarma Kurmay Albay Alaaddin Katı'nın görevden alındığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili Jandarma Genel Komutanlığının bir açıklama yaptığını belirtti.

Tuğgeneral Gürak, açıklamada, Kurmay Albay Katı'nın, iki yıllık sıralı hizmet garnizon süresini tamamlaması nedeniyle 21 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan genel atama emriyle Ankara Garnizonuna atamasının yapıldığının ve söz konusu atamanın Mardin Bilge köyünde meydana gelen ''üzücü olay'' ile ilgisinin bulunmadığının ifade edildiğini kaydetti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de bulunan Türk pilotların Berlin'in bombalanmasında yer aldığına ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, söz konusu pilotların o dönemde eğitim görmek üzere İngiltere'de olduğunu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sayfasında da detaylı bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Pilotlardan birinin İngiltere hava sahasında silahsız eğitim uçağıyla uçuşu esnasında Alman uçağının saldırısı sonucu, diğer bazı pilotların çeşitli kazalarda, bir kısmının eğitim sırasındaki kazalar sonucu şehit olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, şöyle devam etti:

''İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de eğitim alan pilotlarımız, Türkiye'nin tarafsızlığını ilan etmiş olması nedeniyle hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almamıştır.

Söylendiği gibi Almanya'yı bombalarken şehit olan kimsenin mezarı İngiltere'deki şehitlikte yoktur.''

Türkiye ile Suriye arasında yapılan ve yapılması planlanan tatbikatlarla ilgili bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, 2009 yılı içerisinde Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Değişim Tatbikatı'nın 27-29 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldığını hatırlatarak, iki ülke kara kuvvetleri arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye'den yaklaşık 40 kişilik birer hudut takımının katıldığını ifade etti.

Bir diğer tatbikatın Türkiye-Suriye Birleşik Doğal Afetler Arama Kurtarma Tatbikatı olduğunu dile getiren Tuğgeneral Gürak, 5-9 Ekim 2009 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapıldığını kaydetti.

İki ülke doğal afet arama kurtarma unsurları arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye'den 6 ila 8 kişiden oluşan ikişer DAK timinin katıldığına dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, ''Görüldüğü gibi Suriye ile yapılan tatbikatlar küçük çaplı tatbikatlardır. 2010-2011 yılı tatbikat esasları üzerinde çalışmalar devam etmektedir'' diye konuştu.

Teslim olan erkek terör örgütü PKK üyelerinin askerlik durumu ile ilgili bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli incelemenin yapılacağını söyledi.

Sigara kaçakçılığı suçlaması dolayısıyla tutuklanan Albay Çetin Çelik hakkındaki soruyu yanıtlayan Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Albay Çelik ile ilgili soruşturmanın İstanbul Büyükçekmece Savcılığı tarafından sürdürüldüğünü belirtti.

Çubuklu, ''Bizim açımızdan da Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma işlemi başlatılmış olup bugünlerde işlemleri tamamlanmak üzeredir'' dedi.