BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75
HABER /  GÜNCEL

Trafik sigortası sorgulama sistemi tıkla ucuza yaptır!

Zorunlu Trafik sigortası için yeni dönem başladı. Artık trafik sigortası sorgulama işlemi internet üzerinden sbm.org.tr ekranından yapılıyor. Zorunlu trafik sigorta priminizi tıklayıp öğrenebilirsiniz.

Abone ol

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarını düşürmesi beklenen yeni sistem devreye girdi. Artık sigorta şirketlerinden arıcınız için kendiniz internet üzerinden teklif alabilecek ve en ucuz fiyatı görebileceksiniz. Bunun için yapmanız gereken sbm.org.tr adresine girerek TC numaranız ve araç plakanız ile sorgulama yapmak.

Peki sistem nasıl çalışıyor, mevcuz sigorta poliçenizi nasıl iptal edeceksiniz? Sigorta poliçesi için teklifi nasıl alacaksınız? Sizlere adım adım yapmanız gerekenleri anlatalım;

1. ADIM : Aşağıdaki www.sbm.org.tr/ adresinin olduğu fotoğrafa tıklayın! Buradan doğruca trafik sigorta sorgulama alanına ulaşacaksınız.


2. ADIM : Karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir sorgulama paneli çıkacak. Oraya TC numaranızı yazmadan önce en baştaki seçiniz kısmına tıklayın! Seçiniz bölümünde hangi kimlik numaranızı kullanacağınızı soruyor sizlere.


Kimlik no kısmına TC numaranızı, Vergi numaranızı veya yabancı kimlik numaranızdan birini yazabilirsiniz. Hangisi olduğu farketmiyor. Onun altında yer alan kısma araç plakanızı başında 0 olacak şekilde giriyorsunuz.

SON ADIM : TC numaranız ile plakayı girdikten sonra renkli zemin üzerinde size gösterilen harf veya rakamları üstteki alana girin. Bilgilendirme formunu okudum kısmını da işaretledikten sonra TEKLİF AL kısmına basın.

NE KADAR SÜREDE SİGORTA SORGULAMA TEKLİFİ ALINIYOR?

Zorunlu trafik sigortası için sorgulama ve teklif alma sürece 3 dakika kadar sürüyor. Sonra önünüze aşağıdaki gibi bir teklif tablosu çıkıyor.

trafik sigortasi sorgulama teklif alma internet adresi Bu örnek bir araç için verilen teklifleri içeren bir tablo! Gördüğünüz gibi bazı firmaların 887 lira teklif verdiği poliçeyi bazı firmalar ise 1.660 liraya kesmek istiyor. Firmaların teklifleri arasında çok büyük farklar bulunuyor.

BAZI FİRMALAR NİYE TEKLİF VERMİYOR

Teklif tablosunda göndüğünüz gibi bazı sigorta şirketleri teklif vermemiş. Bunun sebebi henüz sistemin tam kapasite çalışıyor olmaması. Başta SBM olmak üzere sigortacılar bu uygulamaya 15 gün gibi kısa bir sürede hazırlandı. Size basit gibi gelebilir ama hiç de öyle değil. 31 şirket, 19 milyon araca anında fiyat teklifi veriyor. Hem de bu teklifi, aracın durumuna, sürücünün hasarlı olup olmadığına göre belirliyor. O nedenle bazı şirketler yeni uygulamaya yetişemedi; işte, teklif verememelerinin nedeni bu... Bu hafta sonuna kadar tüm şirketlerin sisteme tamamen entegre olacağı öğrenildi. Sistem tamamen aktif olduğunda toplam 31 şirketin sunduğu teklifleri göreceksiniz ve içlerinden en uygun olanı seçebileceksiniz.

SİGORTANIZI İPTAL EDİP UCUZA SİGORTA YAPTIRIN!

30 Eylül’de başlayan yeni uygulama, tüketicilere mevcut olan ve pahalıya yaptırılmış poliçeyi iptal ettirip, ucuz poliçeyi yaptırma imkanı da sunuyor. SBM üzerinden aldığınız fiyat teklifleri içinden, size en düşük fiyatı hangi şirket vermişse, o şirketten sigortanızı yaptıracaksınız. Mevcutta bir trafik sigortanız varsa sigorta sistemi, o sigortanın süresi boyunca, bitene kadar başka bir poliçe yapmanıza izin vermiyordu. Yeni düzenleme artık bu imkanı da tanıdı. Ucuza sigorta yaptırdıktan sonra, mevcuttaki sigortanızı yapan şirkete başvurup, poliçenizin iptalini isteyeceksiniz. Şirket de sigortanızı iptal edip, size kalan priminizi iade edecek. İlk üç ay, 2 defa mevcut poliçenizi iptal ettirip, ucuza, yenisini yaptırabilirsiniz. Üç aydan sonraki üç ay içinde de sigortanızı 2 kere daha iptal edebilirsiniz, ama her seferinde şirket, kalan priminiz üzerinden yüzde 5 kesinti yapacak.