BIST 9.506
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.490,21
HABER /  GÜNCEL

Tiyatro, uyuşturucuyu arttırıyor mu?

Tiyatro, yapısı gereği çok yönlü konuları işliyor. Zaman zaman içinde uyuşturucu kulanımının geçtiği oyunlar oluyor. Fakat emniyet, bu duruma oldukça tepkili.

Abone ol

“Bazı amatör tiyatro gruplarınca sahnelenen gösteri ve oyunlar uyuşturucu kullanımını özendiriyor.” Bu tespit polisin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na ait.

Uyuşturucu konusunun işlendiği gösterilerin uyuşturucuyla mücadeleye sekte vurduğunu değerlendiren Emniyet, il müdürlerinden bu tür senaryolara destek vermemelerini, savcılıklara suç duyurusunda bulunmalarını istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM), uyuşturucu madde kullanımı ve mücadelede uyulacak esasları belirledi. Hazırlanan raporun, ‘Oyun ve Benzeri Faaliyetler’ başlıklı bölümünde, bazı amatör tiyatro gruplarının senaryolarına eleştiriler getirildi.

Raporda, şu görüşlere yer veriliyor: “Uyuşturucu kullanımı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün çoğalmaktadır. Madde bağımlılarının medyaya yansıyan trajik görüntüleri, konuya olan hassasiyeti ve uyuşturucu kullanımı ile mücadeleye yönelik çabaları artırmaktadır. Ancak, özellikle maddi çıkar çabası içindeki bazı amatör tiyatro gruplarınca gerçekleştirilen ve sanat değeri taşımayan gösteriler, uyuşturucu kullanımına olan ilgiyi artıracak ters mesajlar içermektedir. Bu tür oyunların uyuşturucu kullanımının önüne geçmek yerine insanlarda merak ve özenti uyandırarak son derece olumsuz sonuçlara yol açabileceği malumdur.”

KOM Daire Başkanlığı, il emniyet müdürlüklerindeki şubelerine gönderdiği raporda, bu tür tiyatro gruplarının sahneye koyacakları oyunların senaryosu için polisten istedikleri yardım ve desteğe de sınırlama getiriyor. Raporda, olumsuz faaliyetlerin önceden önlenebilmesi amacıyla uyuşturucu konusunda sergilenmek istenen oyun ve benzeri faaliyetler için emniyete yapılan başvuruların değerlendirmelerinde KOM’a bilgi verilmesi ve KOM’un görüşü doğrultusunda faaliyetlere izin verilmesi isteniyor.

KOM’un raporunun ardından 81 il emniyet müdürlüğü, illerinde sahnelenen ve uyuşturucu kullanımına özendirici nitelik taşıyan tiyatro oyunu, gösteri vb. etkinlikleri yakın takibe aldı. Polis, özellikle gençlerde uyuşturucuya karşı merak ve özenti uyandıran sanat etkinlikleri konusunda cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacak. KOM’un raporunda, “Her ne kadar bu tür oyunlar önceden denetime tabi değilse de, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun Ek 1’inci maddesi gereğince, genel ahlaka ve anayasal düzene karşı düzenlenen oyunlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.” deniliyor.

Haber : Sedat Güneç
Kaynak :