BIST 9.668
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.421,54
HABER /  GÜNCEL

Terörde düşüş savcıları işsiz bıraktı

Süreçle birlikte son 4 ayda terör olayları yüzde 80 azaldı. Diyarbakır'da kurulacak terör mahkemesinden vazgeçilirken, terör suçuna bakan savcı sayısı düşürülecek

Abone ol

Çözüm sürecinin yansımaları yargı cephesinde de hissedilmeye başlandı. Terör suçlarına bakan özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından bunların yerine Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkili kılınan toplam 11 ilde 13 Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuştu.

Bu kapsamda Diyarbakır'da 4, 5, 6 ve 7. Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin yerini TMK'nın 10. maddesiyle yetkili 8 ve 9. Ağır Ceza Mahkemeleri almıştı. Toplumsal olaylar, yasadışı örgüt propagandası, silahlı terör suçları, örgüte yardım ve yataklık, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak ile örgüt üyeliği gibi suçlara bakan bu iki mahkemeye, Mardin, Siirt, Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa ve Batman'dan çok sayıda dava dosyaları gönderildi.

Sadece 6 ay geçmesine rağmen iki mahkemede yüzlerce dosya birikince Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 2013 yaz kararnamesiyle yeni bir terör mahkemesi kurulmasını gündeme aldı.

SADECE 60 DOSYA GELDİ

İki mahkemeye gelen dava dosyası ve bundan sonraki muhtemel dava yoğunluğunu da göz önünde bulunduran HSYK, bu mahkemelerin iş cetveli ve yükünü dikkate almıştı ancak son gelişmeler üzerine bu plandan vazgeçildi. Çözüm sürecinin bölgede hissettirdiği normalleşme havasıyla birlikte, ocak ayından bu bugüne kadar geçen 4 aylık zaman diliminde iki mahkemeye toplam gelen dosya sayısı 60'ı bulmadı.

Bu rakam, terör dosyalarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 oranında bir azalma olduğunu ortaya koydu. HSYK, yeni bir terör mahkemesi kurulması planını rafa kaldırdı. Başta KCK yapılanmaları olmak üzere mevcut yargılamaları devam eden dava dosyalarının karara bağlanmasıyla birlikte iş yükünün daha da hafifleyeceğini dikkate alan HSYK, terör suçlarına bakan savcıların sayısında da değişikliğe gitmeye karar verdi. Adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre, 3 Mayıs 2013'te açıklanması beklenen yetki kararnamesiyle birlikte Diyarbakır'da sayıları 12 olan terörle mücadele savcılarından 4'ünün yetkileri alınarak ildeki terör savcısı sayısı 8'e düşecek.