BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

'Terör Türkiye'nin ayağındaki pragadır'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,terörün Türkiye'nin ayağındaki en büyük pranga olduğunu söyledi.

Abone ol
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Türkiye'nin önündeki en önemli mesele terör meselesidir. Zor ve zaman alan meseledir. Türkiye artık bu meseleyi ayağındaki son pranga olarak görmektedir'' dedi.
 
Bakan Ergün, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Tokat'ta, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin'i ziyaret etti. Ziyarette gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ergün, bir gazetecinin, ''Son günlerde Türkiye'de başkanlık sitemi tartışılıyor, bu konuda neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine, ''Türkiye bunları konuşacak. Yeni bir anayasa yapılması sürecinde bunların tartışılması gayet doğal. Anayasalar yapılırken ne kadar tartışılırsa o kadar iyi anayasa yapma imkanı olabilir'' diye konuştu.
 
Dünyada kalıcı anayasaların, iyi tartışılan anayasalar olduğunu anlatan Ergün, şunları kaydetti:
 
''Mesela Amerikan anayasası. 1776 yılından bu yana tartışmalar, anayasanın yapımı, o günden bu güne anayasada birkaç değişiklik yapılmıştır. Onlar da insan haklarındaki gelişmelerin anayasaya ilave edilmesi şeklindeki değişikliktir. Ama öylesine vilayetlerde, eyaletlerde, kahvelerde masaların üzerinde tartışılmış bir anayasadır ki, çok güçlü bir şekilde halk tarafından benimsenmiş ve bugüne kadar bir kaç iyi gelişmenin ilave edilmesi dışında değişikliğe uğramamıştır. Bizde anayasalar, hemen hemen hepsi, bir darbeden sonra tartışılmadan yapılmış. Halkın asla tartışmadığı ve tartışmasının yasak olduğu süreç yaşanmıştır. Ondan sonra her yerini değiştirmek için onlarca defa parlamentoda düzenleme, hatta referandumlara giderek değişiklik yapmak zorunda kaldık. Onun için anayasa yapımı süreci içerisinde başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şey tartışılsın. Tartışalım, olgun bir şekilde önümüze çıksın. Bu işler, tartışarak olur, sonunda olgunlaşır. Başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistemin anayasa yapımı sürecinde tartışılması son derece faydalı. Hiçbir şeyin tartışılmasından endişe etmemek lazım. Demokrasi her şeyin halkın önünde açıkça konuşulduğu bir sistem. Bunlar açıkça konuşulsun, kimseye zarar gelmez.''
 
TERÖRLE MÜCADELE 
  
Bir başka gazetecinin ''Bugün şehitler ve terörle mücadeleyle ilgili ne söylemek istersiniz?'' sorusu üzerine Bakan Ergün, şöyle devam etti:
 
''Türkiye'nin önündeki en önemli mesele, terör meselesidir. Zor ve zaman alan meseledir. Türkiye artık bu meseleyi ayağındaki son pranga olarak görmektedir. Türkiye'nin ayağında vaktiyle birçok pranga vardı. Bu da ilerlememizi engelleyen hususlardan bir tanesi. Uluslararası boyutu olan bir meseledir. Türkiye'nin ilerlemesine mani olmak isteyen birçok uluslararası çevrenin destek verdiği bir mesele. Bu nedenle süreç uzun ve karmaşık hale geliyor. Yoksa sadece içeride kalan bir mesele olsa Türkiye, bugüne kadar bu meselede daha hızlı mesafe alırdı. Ama inşallah bunda da mesafe alacaktır. Tabi şehitlerimiz oldukça üzülüyoruz. İsteriz ki hiçbir şehit vermeden terörle mücadelede muvaffak olalım.''
 
Rektör Şahin, ziyarette Ergün'e çini tabak hediye etti.