BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,98
ALTIN 2.430,89
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Teknoloji devine dev tazminat talebi

Manaus Serbest Ticaret Bölgesi'nde yer alan fabrikada yaklaşık 6 bin işçi çalışıyor.

Abone ol

Savcılığa göre fabrikada görevli bir işçiye bir cep telefonunu monte etmesi için 32, bir televizyon setini kurması için ise sadece 65 saniye veriliyor.

Brezilya hükümeti, Amazonlar bölgesinde yer alan fabrikasında çalışma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Koreli elektronik devi Samsung'a dava açtı.

"Reporter Brasil" adlı işçi hakları örgütü, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Çalışma Bakanlığı uzmanlarının şirketin Manaus'taki fabrikasında yaptığı incelemeler sırasında işçilerin günde 15 saate kadar çalışmaya zorlandığını ve çalışanlara yeterli mola verilmediğini belirlediğini kaydetti.

Fabrikada görevli 2 binden fazla işçinin çalışma koşullarından kaynaklanan sağlık sorunlarından muzdarip olduğuna dikkati çeken örgüt, Samsung'a 108 milyon dolarlık tazminat davası açıldığını belirtti.

Manaus Serbest Ticaret Bölgesi'nde yer alan fabrikada yaklaşık 6 bin işçi çalışıyor. Savcılığa göre fabrikada görevli bir işçiye bir cep telefonunu monte etmesi için 32, bir televizyon setini kurması için ise sadece 65 saniye veriliyor.

Samsung ise Brezilyalı yetkililerle işbirliğine hazır olduğunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Resmi belgeler elimize geçer geçmez, gerekli incelemeyi başlatacağız ve Brezilyalı yetkililerle işbirliği içinde çalışacağız. Tüm dünyadaki üretim birimlerimizde işçilerimizin sağlığı, güvenliği ve mutluluğu bizim için büyük önem taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın en büyük akıllı telefon, tablet, televizyon ve elektronik eşya üreticilerinden biri olan Samsung'a, Brezilya'da 2011'de de benzeri bir dava açılmış ve şirket tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Şirket, Çin'de ise çocuk işçi çalıştırmakla suçlanıyor.