BIST 9.481
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.505,27
HABER /  DÜNYA

Taliban, başkent Kabil'in kapısına dayandı! Cumhurbaşkanı ABD elçiliğine sığındı

Afganistan'da Taliban'ın ilerleyişi sürerken, örgüt başkent Kabil'i vurmaya başladı. Afgan yöneticiler ülkeyi terketme başladı. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Abone ol

Afganistan'da Taliban'ın ilerleyişi sürerken, örgütün doğudaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad'ı ele geçirdiği duyuruldu. Son dakika bilgisine göre ise dün Kabil'in dış mahallelerine gelen Taliban güçleri, Başkaqent Kabil'e saldırmaşa başladı. Afgan Cumhurbaşkanı ABD Büyükelçiliği'ne sığındığı iddia edilirken, ABD elçiliği boşaltmaya başladı.  Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu. Taliban, Kabil'i güç kullanarak ele geçirmek istemediklerini açıkladı.

Taliban Başkent Kabil'e girdi

Taliban Afganistan'da yönetimi ele geçirmek için çıktığı yolda bitiş çizgisine artık çok yakın...Taliban'ın başkent Kabil'e girdi. Taliban'ın Kabil'in kenar mahallelerine girmeye başlamasının ardından Afganistan İçişleri Bakanlığından yönetimin devrine ilişkin açıklama geldi. Taliban'a müzakerelerin başlayacağını açıklayan Bakanlık, geçiş sürecinin barışçıl olacağını duyurdu. 

Taliban'dan ilk açıklama: Güçle almak istemiyoruz

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı ABD Elçiliğine sığındı iddiası

Ülkesi bu şartlar altındayken Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin başkanlık sarayından kalkan helikopterle ABD Büyükelçiliği’ne gittiği ve oraya sığındığı iddia edildi. Bazı haber siteleri ise Gani’nin kentin düşmesi durumuna karşılık tahliye edilmiş olabileceği şeklinde yorumlandı.

ABD KABİL'DEN KAÇIYOR! BÜYÜKELÇİLİK BOŞALTILIYOR

ABD Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. Gelen son dakika bilgisine göre, ABD Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Şu anda binadan ayrılan küçük bir grup insan var, personelin çoğunluğu ayrılmaya hazır bir şekilde bekliyor. Elçilik çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

NATO ve Avrupa Birliği de tahliye etti

Taliban'ın Kabil'e girmeye başladığı esnada ABD ordusunun, başkentteki büyükelçiliğini tahliye ettiği aktarıldı. NATO'dan yapılan açıklamaya göre ise çok sayıda Avrupa Birliği personeli Kabil'deki daha güvenli bir noktaya taşındı.

Bütün sınır kapıları Taliban'ın kontrolünde

Taliban'ın Afganistan topraklarında bulunan tüm sınır geçiş noktalarında kontrolü ele geçirdiği bildirildi. AP'nin bildirdiğine göre Taliban, başkent Kabil'e doğru çemberi daraltırken, ülkede bulunan tüm sınır geçiş noktalarını ele geçirdi. Ajans, Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid'in, Taliban militanlarının, hâlâ hükümet kontrolünde bulunan son nokta olan Torkham sınır kapısını ele geçirdiğini söylediğini aktardı.