BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,15
HABER /  DÜNYA

Suriyenin Hariri işbirliği

Suriye, eski Lübnan Başbakanı Hariri suikastını inceleyen komisyonla hemen her alanda işbirliği yaptı

Abone ol

BM'nin bugün yayımladığı bir rapora göre, Suriye, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını inceleyen komisyonla hemen her alanda işbirliği yaptı.

Suikastı soruşturan BM komisyonunun başına getirilen Belçikalı Savcı Serge Brammertz'in hazırladığı raporda, “Suriye hükümeti, özellikle son üç ayda, komisyonun yardım taleplerinin hemen hemen tümünü resmen yerine getirmiştir” denildi. Raporda, “Cesaret verici bir ilerleme kaydedilmesine rağmen, Komisyon'un Suriyeli yetkilileri, verdikleri bilgilerin yararlılığı ve taleplerinin karşılanma hızıyla yargılayacağı” belirtildi.

Brammertz'in raporuna göre, Şam yönetimi, özellikle Suriye'nin askeri istihbarat arşivi ve Lübnan'daki siyasi duruma ilişkin dosyalarla ilgili talepleri yerine getirdi. Raporda, komisyon üyeleri ve Suriyeli yetkililerin bu konularla ilgili görüşmeleri sürdürecekleri kaydedildi. Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te Beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1595 sayılı kararıyla geçen Nisan ayında suikastı soruşturmakla görevli bir komisyon kurulmuştu. Komisyonun görev süresi ilk başta 3 ay olarak belirlenmiş, daha sonra 15 Haziran 2006'ya kadar uzatılmıştı. Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savcı yardımcısı olan Brammertz, komisyonun ilk başkanı olan Alman Savcı Detlev Mehlis'in yerine atanmıştı. Mehlis, soruşturma kapsamında hazırladığı 2 raporda, cinayette Suriyeli yetkililerin parmağı bulunduğuna ikna olduğunu açıklamıştı.