BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.246,42
HABER /  GÜNCEL

'Suriyeli muhalifler de savaş suçu işliyor'

Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri tarafından Suriye'yle ilgili yayımlanan son raporlarda hem Suriye yönetiminin hem de muhaliflerin savaş suçu işlediği belirtildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch / HRW) tarafından Suriye'yle ilgili yayımlanan son raporlarda hem Suriye yönetiminin hem de muhaliflerin savaş suçu işlediği belirtildi.

Daha önce insan hakları ihlalleri açısından ağırlıklı olarak Suriye yönetimini eleştiren bu iki örgütün yetkilileri böylece, doğrudan muhaliflerin de savaş suçu işlediğini ortaya atıyor.

HRW tarafından Halep ziyaretini takiben yapılan açıklamada, silahlı muhalif grupların Halep, Lazkiye ve İdlib'de gözaltında tuttukları kişilere işkence ve kötü muamele yaptıkları; yargısız infazlar gerçekleştirdikleri belirtildi.

ÖSO: Hakettikleri için öldürdük

İnsan Hakları İzleme Örgütü açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Muhalefet liderleri İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne insan haklarına saygılı olacaklarını ve ihlalleri durdurmak için tedbirler aldıklarını ifade etti; ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü kimi muhalefet liderlerinin yargısız ve kısa yoldan infazlara müsamaha gösterdiklerine, hatta görmezden geldiklerine işaret eden açıklamalarından duyduğu derin endişeyi de dile getirdi. Yargısız infazlara ilişkin kanıtlar kendilerine sunulduğunda, üç muhalefet lideri, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, öldürülen kişilerin öldürülmeyi hakettiklerini ve yalnızca en kötülerin infaz edildiğini söyledi."

Örgütün Orta Doğu direktörü Nedim Houry, "Muhalif grupların insan haklarına saygı göstermek istediklerini beyan etmeleri önemlidir, ama gerçek sınav muhalif liderlerin ne şekilde hareket ettikleridir" diyerek, 'Suriye muhalefetine yardım edenlerin bu ihlalleri kınamasının özellikle gerekli olduğunu' ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye muhalefetinin askeri ve sivil liderlerinin muhalif grupların işkence ve infaz uygulamalarını sona erdirmek için, bu tür fiilleri kınamak ve yasaklamak da dahil olmak üzere, mümkün olan her türlü tedbiri bir an evvel alması gerektiğini söyledi.

Açıklamada, Özgür Suriye Ordusu'nun ondan fazla yargısız infazının belgelendiği belirtildi: "Lazkiye'deki Ansar Muhammed taburundan iki ÖSO savaşçısı, bunlara bir örnek olarak birliğin Haziran 2012'de Haffa'daki bir polis karakolunu basmasının ardından dört kişinin (ikisi derhal, diğerleri ise bir yargılamadan sonra olmak üzere) infaz edildiğini İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne anlattı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün muhaliflerin idaresindeki iki gözaltı tesisinde görüştüğü 12 tutukludan altısı, gözaltı tesislerinden sorumlu ÖSO savaşçıları ve subaylarının kendilerine işkence ve kötü muamele yaptıklarını, en çok da falakaya yatırdıklarını anlattı."

BM iki taraftan da suç işleyenlerin listesini yayımladı

BM'nin atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro da, dün Cenevre'de İnsan Hakları Konseyi'nin 47 üye ülkesinin temsilcilerine Suriye'deki son durumla ilgili hazırlanan raporu açıkladı.

Raporda, Suriye hükümeti ve muhalif gruplar savaş suçu işlemekle suçlandı ve raporun BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması istendi.

Muhalif grupların da yoğun bir şekilde suça ortak olduğunu belirten raporda, her iki taraftan suç işleyen kişilerin listesi de yer aldı.

Pinheiro, Suriye hükümetinin savaş, insan hakları ve insanlığa karşı suçlar işlediği konusunda delillere sahip olduklarını dile getirdi.

'Radikal İslamcı militanlar Suriye'de'

Pinheiro ayrıca, hükümet karşıtı silahlı örgütlerin de suikast, yasadışı idam ve işkence dahil olmak üzere savaş suçlarını işlediklerine işaret etti.

Komisyonun raporunda farklı ülkelerden radikal İslamcı militanların Esad'a karşı savaşmak için Suriye'ye gittiği yönündeki iddiaları da doğrulandı.

Raporda, Suriye'de faaliyet gösteren İslamcı militanlardan bazıları muhaliflerin safında yer alırken, bazılarının da bağımsız hareket ettikleri belirtildi.