BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  GÜNCEL

Şok gelişme! Kürt devleti bugün ilan ediliyor ismi de bakın ne?

SURİYE komşumuz Kürt devleti olacak. Kürtler bugün federal devlet ilan ediyorlar. Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nassan duyurdu.

Abone ol

İdris Nassan, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin Reuters'a son dakika açıklamalarda bulundu. Bugün Kürtler Suriye'de Kürt devletini kuruyorlar. İsmini de koymuşlar.

Nassan, kurulacak federal yapı içindeki bölgelerin "Kuzey Suriye Federasyonu" olarak adlandırılacağını açıkladı.

Burada yaşayan tüm etnik grupların temsil edileceğini söyleyen Nassan "Açıklama Kürtler ve (bölgedeki) diğer grupların kurduğu öz yönetimin çerçevesini genişletilmesi anlamına gelecek." dedi.

KÜRT GÜÇLERİ RİMELAN'DA TOPLANDI

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde PYD, TEV-DEM, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin de aralarında bulunduğu birçok siyasi ve askeri oluşum bugün federasyon talebiyle Haseke’ye bağlı Rimelan’da toplandı. Konu ile ilgili toplantıda bulunan Demokratik Suriye Güçleri sözcüsü Tackır Kobani Sputnik’e konuştu.

Erbil merkezli Rudaw’da dün yer alan haberde, bugün Rimelan’da yapılacak konferansta kantonların dağıtılarak Rojava’da federal bir sistemin ilan edileceğini söylemişti.

200'DEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Demokratik federal bir Suriye gündemi ile yapılan toplantıya yaklaşık Asuriler, Araplar, Süryaniler, Türkmenler, Kürtleri temsilen 200’den fazla kişinin katıldığını belirten Kobani şunları söyledi: "Toplantıya ayrıca PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, YPG Sözcüsü Redur Xelil, TEV-DEM Başkanı İlhan Ehmed, Kobani Eş Başbakanı Enver Müslim, Cezire Kantonu Eş Başbakanı Hediye Yusuf, Demokratik Suriye Güçleri ve Demokratik Suriye Meclisinden birçok kişi katıldı. Toplantıya Afrin, Cezire, Kobani, Mınbıc, Azez ve birçok kentten katılımlar oldu."

Toplantının halen devam ettiğini aktaran Kobani, "Toplantının akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Toplantı sonucunda Demokratik Federal bir Suriye ilanı olacak. Bu federal yapı herkesin olacak ve herkes kendini bu federal yapıda görecek" diye konuştu.

"BÜYÜK BİR OPERASYON YAPILACAK'

Federal sistemin ilan edilmesiyle kantonların hepsinin kalkacağını dile getiren Kobani, "Halihazırda Afrin, Kobani ve Cezire kantonu var. Bu üç kantonunun birleşmesi için yakında büyük bir operasyon olacak. Kobani ile Afrin kantonu arasındaki yerler alınacak. Federal sistemin pratiğe geçilmesiyle kantonlar olmayacak" dedi.

DAVUTOĞLU İZİN VERMEYECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Davutoğlu Suriye’de bir Kürt oluşumuna izin vermeyeceklerini ve kantonların birleşmesine müsaade etmeyeceklerini söylemiş, “Fırat’ın batısını geçerlerse vururuz” diye konuşmuştu.