BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
HABER /  GÜNCEL

'Suriye'deki katliam haberleri dehşet verici'

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan, Suriye'nin Tremse köyünden gelen katliam haberleriyle dehteşe düştüğünü söyledi. Köyde 200 kişinin askerler ve hükümet yanlısı milisler tarafından öldürüldüğü bildiriliyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, Suriye'nin Tremse köyünden gelen katliam haberleriyle dehşete düştüğünü söyledi.

Muhalif gruplar Hama'ya bağlı köyde ordu ve hükümet yanlısı milislerin 200 kişiyi katlettiğini duyurdu. Hükümetse saldırıyı "terörist grupların" gerçekleştirdiğini savundu.

Kofi Annan, hükümeti Nisan ayında kabul ettiği barış planını ihlal etmekle suçladı.

Bağımsız kaynaklarca doğrulanması durumunda Tremse’de yaşananlar Mart 2011'de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmadaki en büyük saldırılardan biri olarak kayıtlara geçecek.

Tremseliler, köyün önce tanklar ve helikopterlerle yoğun bir şekilde bombalandığını, bunun ardından Nusayri köylerinden gelen hükümet yanlısı Şebiha milislerinin katliama giriştiklerini, evleri ateşe verdiklerini söylüyor.

'Kana susamış medya'

Resmi Sana haber ajansı ise "Kana susamış medya, silahlı teröristlerle işbirliği yaparak Tremse köyünün sakinlerini katletti. Amaçları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin toplantısı öncesinde dikkatleri Suriye'ye çekmek ve müdahale kışkırtıcılığı yapmak" dedi.

Suriye'de ateşkesi denetlemek için görevlendirilen gözlemcilerin görev süresi 20 Temmuz'da sona eriyor. Güvenlik Konseyi, bu sürenin uzatılmasına ilişkin bir karar tasarısını ele alıyor.

Kofi Annan, Tremse'deki olaylarla ilgili açıklamasında "Tremse köyünden gelen, şiddetli çatışmaların yaşandığı, çok sayıda ölü yaralı olduğu ve top, tank ve helikopterler gibi ağır silahların kullanıldığına dair haberlerle dehşete düştüm. Bu, hükümetin sivil yerleşimlerde ağır silahların kullanılmaması ve altı maddeli barış planı konusundaki yükümlülüklerinin ihlalidir" dedi.

Annan, Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin Tremse'de yaşananlarla ilgili soruşturma başlatacağını belirtti.

Suriye'deki BM gözlemcilerinin komutanı Tümgeneral Robert Mood ise bu soruşturma için ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi.