BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.492,16

Spor ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleme konusunda dikkate alınması gereken birçok kriter vardır...

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleme konusunda dikkate alınması gereken birçok kriter vardır. Bunların en başında yargı bağımsızlığı gelir. Yargının bağımsız olmadığı bir ülke için gelişmiş bir ülke demek mümkün değildir. Bir başka dikkatle incelenmesi gereken husus ise; yolsuzluklarla mücadeledir. Yolsuzluklarla kararlı bir şekilde mücadele etmeyen ülkelerin gelişmişlik düzeyini çok fazla konuşmaya gerek yoktur sanırım. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak biz bugün spor konusuna değineceğiz. Çünkü sportif alana yapılan yatırımlar ve buna uygun olarak elde edilen başarılar, ülkenin gelişmişliğini ortaya koyan etmenlerden biridir. Çünkü, sporla uğraşan insanların fiziksel ve ruhsal anlamda daha sağlıklı olduğunu tüm doktorlar söylüyor zaten. Kaldı ki, sporun insan üzerindeki pozitif etkileri başka bir yazının konusu olacak kadar uzundur. Dönelim konumuza...

"Spor, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleme konusunda önemli bir kriterdir" dedik. Yakınlarda Rio Olimpiyatları vardı. Olimpiyatlar sona erdi ve madalya sıralaması açıklandı. Hiç göz attınız mı bilmiyorum ama sıralama aslında yukarıda konuştuğumuz konulara ışık tutar nitelikte. Olimpiyatların madalya sıralamalarına bakarak, başlarda ve sonlarda yer alan bazı ülkeleri yazalım bakalım.

İlk sıralara göz atalım:

1-) ABD

2-)İngiltere

3-)Çin

4-)Rusya

5-)Almanya

6-)Japonya

7-)Fransa

Hiç madalya alamayan ve sonunculuğu paylaşan bazı ülkelere bakalım:

Zimbabve, Yemen, Togo, Türkmenistan, Kamerun, Honduras, Gabon...

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Yukarıdaki örneklere bakarak, ülkelerin spora verdikleri önem ile gelişmişlik düzeyleri arasında bir bağ olduğunu görmek çok zor olmasa gerek. Şüphesiz istisna denilebilecek örnekler var. Birçok alanda çok üst düzey gelişmişlik seviyesine ulaşan ancak sportif alanda başarıyı elde edemeyen ülkeler de var. (Örnek: Lüksemburg) Ancak bu durum istisnadır ve genel anlamda yukarıdaki istatistikleri kabul etmemek mümkün değildir.

*

Spor öyle inanılmaz bir şeydir ki; objektifi başka bir yere çevirdiğiniz vakit, ülkelerin sporcuya bakış açısını irdeleyebilirsiniz. Ve oradan çıkardığınız sonuçlara göre de ülkelerin gelişmişlik düzeyini sorgulama imkanı bulursunuz. Ne demek istediğimi iki farklı örnekle açıklamaya çalışayım:

1-) "Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Rio Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanamayan Türkmen sporcuların ülkeye ihanet ettiklerini söyledi." E şimdi bu açıklamaya bakınca birkaç soru sormak gerekiyor. İlk soru; sporculara gereken imkanlar sağlandı mı? İkinci soru; sağlanmış olsa dahi, madalya alamayan sporcu vatana ihanet etmiştir denebilir mi? Eğer bazı sporcular keyfi davranarak, bile isteye başarısızlığa yürümüşse ve bunu siz devlet olarak tespit ettiyseniz, o zaman o sporcu yada sporculara ceza verirsiniz. Ancak madalya alamayan tüm sporcular vatan ihanet etmiştir ne demek?..

2-) "Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda ülkeye madalyasız dönen 31 sporcuyu tutuklattı." Bu haber üzerine çok fazla konuşmaya gerek olmamalı sanırım. Bununla ilgili zıt bir örnek verelim. Yukarıda yazdığım gibi Lüksemburg'da hiç madalya alamadı ama kimseyi tutuklatmadı. Anlayana sivri sinek saz...

Sağlıcakla kalın...