BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.434,60
HABER /  GÜNCEL

Somalı madenciler Meclis’e yürüdü

Maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiği kentten yola çıkan 150 kadar maden işçisi, meclise yürüdü. Meclis kapısından içeri üzerlerindeki tulum ve çizme ile alınmayan işçiler, randevularına yetişebilmek için işçi tulumlarını çıkardı.

Abone ol

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasından sonra kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Somalı madencilerden bir grup, Meclis'e yürüdü.

Soma’dan otobüslerle Ankara’ya gelen Dev-Maden Sen üyesi yaklaşık 150 işçi sabah saatlerinde Genel İş Sendikası önünde toplandı.

Faciada ölen 301 madencinin isimlerinin yazılı olduğu dev bir pankart açan işçiler, buradan “Hükümet istifa”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atarak yürüyüşe geçti.

İşçiler yürüyüş sırasında ayrıca “301 arkadaşımızı unutmadık”, “Maden ocakların kamulaştırılsın”, “Verilen sözler tutulsun” yazılı dövizler taşıdı.

Somalı maden işçilerini Meclis önünde ise çok sayıda CHP milletvekili karşıladı. İşçiler, Meclis’in Dikmen Kapısı önünde faciada kaybettikleri arkadaşları için saygı duruşunda bulundu.

Tulum ve çizme ile girişe engel

Saygı duruşunun ardından işçiler basın açıklaması yaptı. Faciadan sağ kurtulan Nihat Çelik, işçiler adına okuduğu açıklamada 3 ay önce “Soma’da bir katliam yaşandı" dedi.

Çelik, “Bu katliam oradaki çalışma koşullarının kaçınılmaz sonucuydu. Bizler köle gibi çalışıyorduk. Şu anda üretime devam eden ocaklarda aynı koşullar devam ediyor. Katliamın yaşandığı günlerde bizleri temsilen bir grup arkadaşımız, heyet olarak Ankara’ya geldi. Başbakan ve AKP ile görüştü. O gün bizlere sözler verildi. Bugün, bizlere verilen sözlerin ve taleplerimizin takipçisi olduğumuz için buradayız” dedi.

Gerçekleşmesini istedikleri 15 maddeden oluşan taleplerini okuyan Çelik, madenlerin devlet eliyle işletilmesini istediklerini, talepleri gerçekleşene kadar da mücadele edeceklerini ifade etti.

Dev-Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de "bütün Soma işçileri adına" ve "onların sesini duyurmak için" madencilerin dün Soma'dan çıkıp, Ankara'ya geldiklerini söyledi.

Soma'da cinayete dönüşen ve faciaya sebep olan ihmallerin tüm ülkede bilindiğini söyleyen Görgün, yetkililerin bu durumu öğrenmesinin 301 cana mal olduğunu savundu.

Basın açıklaması sonrası 25 maden işçisi, taleplerini içeren dosyayı parti temsilcilerine vermek üzere Meclis’e girdi. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çakıroğlu’nun verdiği bilgiye göre, işçiler üzerlerindeki tulum ve çizme ile meclise girmek “yasak olduğu” gerekçesiyle içeri alınmadılar.

İşçiler, “Binayı dikerken kıyafet uygun da içeri girerken mi uygunsuz” diyerek, uygulamaya tepki gösterdi.

İşçiler, Meclis’teki randevularını kaçırmamak için tulumlarını ve çizmelerini çıkardıktan sonra Meclis’e alındı.

Diğer işçiler ise Meclis Dikmen Kapısı girişinde oturma eylemi yaptı.