BIST 9.684
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.500,44
HABER /  GÜNCEL

Soma'da maden faciası

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait olan kömür madeninde yaşanan faciada 201 işçi hayatını kaybetti, 80 işçi de yaralandı. Ölü sayısının 400'ü bulmasından korkuluyor.

Abone ol

Soma Holding'e ait kömür madeninde dün saat 15.10'da çıkan yangında yüzlerce işçi yerin iki bin metre altında mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar 201 işçinin hayatını kaybettiğini, 80 işçinin ise yaralı olduğunu açıkladı.Yıldız, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirtti. Sabaha karşı 04.00'da yeni bir yangın başladığı için kurtarma çalışmaları sabah 07.30'dan itibaren tekrar başladı. Arama kurtarma çalışmalarına katılan bir maden işçisi, CNN Türk yayınında kurtarma çalışmalarına katılan işçilerden bazılarının da yaşamını yitirdiğini söyledi.

İşte gece boyunca Soma'da yaşananlar...

İLK AÇIKLAMA: BAKAN YILDIZ SAYI VEREMEDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden ocağında 300 kadar işçinin mahsur kaldığı yangın sonrası Soma’ya gitti. Soma’ya hareketinden önce gazetecilere kısa bir açıklama yapan Yıldız, sayı vermekten özellikle kaçındı.

CUMHURBAŞKANI GÜL: TÜM OLANAKLARI SEFERBER EDİN

Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül, yangınla ilgili Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ile görüşerek konuyla ilgili bilgi aldı. Gül, Soma'daki maden faciasıyla ilgili olarak mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

TEMİZ HAVA POMPALANIYOR
Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

KAYMAKAM: 200-300 İŞÇİ MAHSUR KALDI 
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, madende 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 10 işçiden üçünün hayatını kaybettiğini söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkiisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi.  Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 10 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Üç tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.

ÇIKARILAN İŞÇİLER AMBULANSLARLA TAŞINIYOR

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor. 

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.  Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

TTK KURTARMA EKİBİ MADENE GİDİYOR 
Gelerilerde mahsur kalan çok sayıda madenciyi kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibinin, Zonguldak’tan Soma’ya gönderiliyor. Kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Zonguldak’a göndereceği helikopterle, Soma’ya ulaştırılacak. Zonguldak’taki ocaklarda göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmeleri, metan gazı ve karbondioksit boğulmaları gibi çok sayıda kazaya müdahale eden ekipler, uzman personelden oluştuğu belirtildi. 

TÜRK KIZILAY’I BÖLGEYE HAREKET ETTİ 
Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay’a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor." 

CHP HEYET GÖNDERDİ

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.

MECLİS SOMA'YI ARAŞTIRMAYI 29 NİSAN'DA REDDETTİ
Kazanın ardından Soma’daki maden ocaklarında iş güvenliğiyle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. 2013 yılının Ekim ayında CHP ’li milletvekilleri, Soma’daki madenlerde meydana gelen kazalarla ilgili olarak bir araştırma önergesi hazırlayarak konuyu TBMM’nin gündemine taşımak istediler. MHP ve BDP'nin de desteğini alan önerge AK Parti oylarıyla reddedildi.

 TÜRK KIZILAY’I BÖLGEYE HAREKET ETTİ
Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay’a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."

BAKANLIK HEYETİ YOLA ÇIKTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: AİLELERE SABIR DİLİYORUM

Başbakan Erdoğan, Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan,  Kameramanları Derneği’nin etkinliğinin açılışında Soma'daki maden kazası ile ilgili konuştu. Erdoğan,“Ocaktaki kardeşlerimizle ilgili çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı çıkarıldı, bir kısmı devam ediyor. Ölen kardeşlerimin ailelerine sabırlar diliyorum" dedi.

'MAHSUR KALAN İŞÇİ SAYISI 200 DEĞİL, YAKLAŞIK 400'

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün NTV canlı yayınında mahsur kalan işçi sayısıyla ilgili çarpıcı bir rakam verdi. Başkan Ergün, maden ocağında mahsur kalan işçilerin sayısının daha önce verilen 200 rakamından çok yüksek olduğunu, 300 ila 400 arasında olduğunu söyledi. 

CANLI YAYINDA KIZDIRAN GAF: 'TATLI ÖLÜM'

CNNTürk'te Cüneyt Özdemir 'in konuğu olan İTÜ Maden Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Kural'ın 'karbonmonoksitten ölüm' için 'tatlı bir ölümdür' yorumu yapmasına tepki yağdı. 


ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
AFAD yaptığı açıklamada, Soma'da meydana gelen maden ocağı faciasında 17 işçinin öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı.

BAKAN'DAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özel uçakla Ankara'dan Balıkesir Havalimanı'na indi. Bakan Yıldız'ın şu anda Soma'ya karayoluyla hareket halinde olduğu öğrenildi. Enerji Bakanı Yıldız DHA muhabirine Soma'da maden kazasıyka ilgili olarak ''Sıkıntı büyük olabilir. Şu anda Soma'ya hareket halindeyiz. Mahsur kalanlar ve ölü yaralı konusunda net bir bilgi yok'' dedi.

ANADOLU AJANSI'NDAN SKANDAL TWEET
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Ocakta 200-300 kadar işçi mahsur kaldı. Medyatava.com'da yer alan habere göre; ekipler kurtarma çalışmalarına devam ederken Anadolu Ajansı'nın patlama ile ilgili attığı tweet tepki çekti. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN YURT DIŞI PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Arnavutluk’a yapacağı ziyareti Soma’daki maden kazası nedeniyle erteledi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın yarın Arnavutluk'a yapacağı ziyareti ‘Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan elim facia nedeniyle’ ertelediği belirtildi.

CHP MYK TOPLANTISINI İPTAL ETTİ, KILIÇDAROĞLU SOMA'YA GİDECEK
Kılıçdaroğlu, yarın partisinin MYK toplantısını iptal etti. CHP lideri Soma Kaymakamı'nı telefonla arayarak bilgi aldı. Kılıçdaroğlu'nun yarın saat 12:00'de özel uçakla Soma'ya gideceği öğrenildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA SOMA'YA GİDECEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Soma'ya gideceği açıklandı.

BAŞKAN CENGİZ ERGÜN: ÖLÜ SAYISI 157
Saat 23.55'de CNN Türk canlı yayınına katılan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ölü sayısının 157, yaralı sayısının ise 75 olduunu söyledi. Ergün, bu sayının Maden ocağı çıkışında bulunan yetkililerden aldığını belirtti. Daha önce 400 kişinin madende bulunduğunu açıklayan Ergun, vardiya için madende bulunan işçi sayısının ise 580 olarak kişi olduğunu söyledi.

BAKAN YILDIZ'DAN GECEYARISI AÇIKLAMASI: ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR
Geceyarısından sonra canlı yayına katılan Bakan Taner Yıldız, yine rakam vermek istemedi. 400 kişilik kurtarma ekibinin mahsur kalan işçilere ulaşmaya çalıştığını belirten Bakan Yıldız, "Zaman aleyhimize işliyor. Rakamlar üzerinden değerlendirme yapmak istemiyorum" dedi.

MADEN OCAĞININ SAHİBİ VAHAP MUNYAR'A KONUŞMUŞTU
Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan ile Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar, iki yıl önce bir röportaj yapmıştı. İşte o röportaj...
 
KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ
Soma'da arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman korbondioksit oranın yükselmesi ve bazı yerlerde duman yükselmesi yüzünden ekipler dışarı çıkarıldı. Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verilirken, kurtarma çalışmalarına ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi. 


Kaynak: