BIST 9.087
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  GÜNCEL

Soma davasında baygınlık geçirten şok karar

Soma Davası'nda vardiya amirleri için adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi. Karar sonrası mahkeme salonundaki madenci yakınları fenalık geçirdi.

Abone ol

Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 34. oturumunda, tutuklu sanıklardan iki emniyet vardiya amiri, adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 34'üncü oturumunda mahkeme başkanı Aytaç Ballı, ara kararı açıkladı.Buna göre, Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan'ın verdiği mütalaa doğrultusunda, tutuklu sanıklardan emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakılmasına, diğer 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

KARARI DUYAN AİLELER FENALIK GEÇİRDİ

Mahkeme salonunda bulunan madenci yakınları, iki tutuklu sanığın serbest bırakılması kararına tepki gösterdi. Fenalaşan bazı mağdur yakınlarına sağlık görevlilerince müdahale edildi. Duruşma, 16 Şubat'a ertelendi. 

YERE YIĞILDILAR

Gözyaşları içinde dışarı çıkan aileler karara isyan etti. Kendilerini yere atan kimi maden şehidi yakınları fenalık geçirdi. Sinir krizi geçiren maden şehidi yakınlarını sanık avukatları ve sağlık ekipleri sakinleştirmeye çalıştı. Yere yığılan maden şehidi yakını Gülten Kavaslı’ya sağlık ekipleri müdahale ederek, ambulansa kaldırdı.

“BABANIN KATİLLERİNİ ÇIKARTTILAR”

Faciada eşini kaybeden Naciye Kaya ise elleriyle yerlere vurarak, "Yazıklar olsun. Böyle dünya olmaz olsun. Hepsi de satılık. Savcısı da satılık hakimi de satılık. Yazıklar olsun 301 kişi öldü 301. Bu kadar mı paraya taptınız. Allah cezanızı versin. Ben çocuğuma ne diyeceğim? ‘Babanın katillerini çıkardılar’ diyeceğim. Böyle adalete yazıklar olsun" diyerek tepki gösterdi.

“BEN BABASIZ ÇOCUK DÜNYAYA GETİRDİM”

Gözyaşları içinde seslenen bir madenci yakını da “Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Benim çocuğum karnımda kaldı, ben babasız çocuk dünyaya getirdim. 8 aylık evli kaldım” dedi.

"HANİ UNUTURSAK YÜREĞİMİZ KURUYACAKTI"

Duruşmayı izleyen CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise kamuoyunun davaya olan ilgisinin azaldığına, davaya kimsenin eskisi gibi sahip çıkmadığına dikkati çekerek, "Hani herkes ilgisini en son güne kadar en üst düzeyde tutacaktı, hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı" ifadelerini kullandı.

Özel, "Soma davası gündemden düştükçe daha çok madenci şehit düşer, daha çok iş kazasında evlatlarımız ölür, bu analar burada ağlar, bağırır. Herkes aklını başına alsın, öyle kaza olduğu gün ağlayıp, bu meydanları bu mahkemenin önünü, bu salonu boş bırakırsan, yarın gazeteyi alınca şaşırma kardeşim. Madem ki Soma'yı unutursan yüreğin kuruyacaktı, yüreğin kurusun, ya gel burada bu ailelere sahip çık. Bunu siyasetçisine, köşe yazarına, aydınına, Somalısına, Manisalısına söylüyorum. Türkiye'deki tüm duyarlı insanlara söylüyorum" diye konuştu.