BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.439,28

Sn. Başbakanımız’a, Devlet Sanatçıları’ndan mesaj var...

Sanatçılar; ülkemizin tanıtım kolları olup, özlük hakları istenmeden verilmelidir

GÜNCEL: Üniversitelere bağlı Konservatuarlar Sanatçı Öğretim Elemanları “Haziran Teşviklerini” hala alamadı, bayrama buruk girdiler. 2 konservatuar  listesinin YÖK Genel Kurulu’ndan geçmesi beklenmekte.  Sonra -MEB’deki- aşağıda belirtilen  imzalar  beklenecek, tahmini olarak ödemeler, yine Aralık ayını bulacak. Rektörün  imzası ile kesinleşen ve  üzerinde oynama yapılamayan bu listelerin, bu kadar imzadan geçmesi kırtasiye değil mi?!..Ve, ödemenin geciktirilmesi  sanatçılara reva mı?!..

Sn.Başbakanımız,

Üniversiteler Türk Musıkisi/Devlet Konservatuarları'nda ve Devlet Topluluklarında  görev yapan tüm devlet sanatçısı ve sanatçı öğretim elemanları adına; mübarek Kurban Bayramınızı kutlar;  barış içinde,  güçlü bir Türkiye ve Size de; sağlık ve başarı dolu yıllar dileriz.

Göreve gelişinizle birlikte; bir çok politikanın değiştiğini, siyasi yumuşamanın öne çıktığını, Sn. Cumhurbaşkanımızın ve Sizin katkılarınızla atlatılan 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte; “birlik-beraberlik-vatan-bayrak- söylemlerinin” günlük hayata tekrar geçirildiğini sevinerek  söylemek isteriz...

Elbette çok yoğun gündeminiz var. Allah; Devletimize, Silahlı Kuvvetlerimiz Personeline ve Kolluk Güçlerimize güç versin... Öncesinde ve 15 Temmuz sonrasında Milletle birlikte meydanlarda olan (popülerler dahil) sanatçılarımız da, 37 gün boyunca  “demokrasi nöbetlerine” destek vermişlerdir.

Devlet sanatçılarından –bunları da yaz diye- çok baskı oluyor, o nedenle aşağıdaki konuları "ortak sorunlar" olarak almanızı ve değerlendirmenizi arz ediyoruz.

Sn.Başbakanımız,

Konu hakkında,  geçen ay TBMM Genel Sekreterliği’ne atanan Sn.Mehmet Ali Kumbuz ve Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Sn. Mecit Erdoğan bilgi sahibi olup, sanatçıların yanında olduklarını/ taleplerinde haklı olduklarını ancak, siyasi iradenin karar vermesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Biz sanatçılar olarak; yaklaşık 5 senedir aşağıdaki konularda girişimlerde bulunuyor, konuyu olgunlaştırıyor, tam olacak derken;  ya Başbakan değişiyor, ya Bakan*, Ya Müsteşar!..Bütün alınan merhalelerde tekrar başa dönüyoruz...

Şimdi görülüyor ki; bir çok -kalan/biriken-  sorun Sizin ellerinizle/takdirinizle/olurunuzla gerçekleşebilecek. Ayrıca; tirübüne oynamıyorsunuz, popüler işlerde gözünüz yok, kendinize ve bugüne kadar yaptıklarınıza güveniyorsunuz ve   özel konularda ısrarcı, çözümcü ve sonuç alıcısınız...

Ayrıca, Sn. Erdoğan’ın; dilini, duygularını, ne yapmak istediğini anlayan, ihtirasa kapılmayan, son derece alçak gönüllü, güler yüzlü/çözümcü  bir kişi olarak  görevde olmanızı ülkemiz için  büyük bir şans olarak görüyoruz...

Birikimli ve entelektüel Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Nabi Avcı’nın ve (Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan birikimi olan) Milli Eğitim Bakanımız Sn. İsmet Yılmaz’ın da  bu  konularda farklı düşünmeyeceğini de biliyoruz.

Sn.Başbakanımız,

TİP Sözleşmesi ile; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki korolar/orkestralar/topluluklar ve Üniversiteler Konservatuarları’nda çalışan sanatçılarımız var... Korolarda/Topluluklarda/Orkestralarda ve Üniversite Konservatuarlarındaki sanatçılar   kadro karşılığı olarak aynı  TİP sözleşmesi ile çalışmaktadırlar. Bunların sayısı o kadar çok değil (3.000 civarı), ama yıllardır özlük haklarının iyileştirilmesini bekliyorlar. TRT sanatçıları, 5 sene önce bu sorunu çözdü bile…

Bu sanatçıların sorunları, birkaç yönetmelik değişikliği ile sonlanabilecek durumdadır. Ayrıca; devletimize mali bir ek yükte getirmeyecek, kurumlarda çalışan “devlet sanatçılarını”  rahatlatacak, örneğin; geçtiğimiz günlerde  Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için açıkladığınız  24 ili kapsayan teşvik paketinin on binde birini tutmayacaktır.

Sizin gibi; güçlü bir elin, yetkililere;  “hazırlıklarınızı getirin ve çözelim" talimatını vermesi gerekiyor diye düşünüyoruz..

Sanatçıların Sorunları;

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A/ Devlet Konservatuarları ve Devlet Toplulukları/Koroları/Orkestraları/Tiyatrolarında çalışan sözleşmeli sanatçıların TİP sözleşmesi  İKİNCİ BÖLÜM SÖZLEŞMELERİN YAPILMASI VE SÖZLEŞME ESASLARI’na bir  madde eklenmesi hakk. İKİNCİ BÖLÜM SÖZLEŞMELERİN YAPILMASI VE SÖZLEŞME ESASLARI Madde 4.

 (YENİ) Madde 15: 

2017 Mali yılı ile birlikte; "Bakanlık Sanat kurumlarında görev yapan (Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Opera Bale Genel Müdürlüğü) ile Üniversite Konservatuarlarında (Sanatçı Öğretim Üyeleri/Elemanları) görev yapan sanatçılar ile sanatkâr memurlara yıl içerisinde ödenen 6 adet ikramiyeleri (teşvik ikramiyeleri dâhil) 12 aya bölünerek ve maaşlarıyla birleştirilerek her ay ödenir."

   GEREKÇE:

Sözleşmeli öğretim elemanlarına Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında birer maaş ikramiye, Haziran ve Aralık aylarında ise teşvik ikramiyesi ödenmektedir. İkramiyeler devlet topluluklarında İl Defterdarı onayı, Konservatuarlarda ise  Konservatuar Müdürlüğünün kararı ve ilgili Üniversite Rektörü’nün imzası ile (teşvik hariç), yapılmaktadır. Ancak, Konservatuarlar sanatçıları Aralık teşviklerini Haziran, Haziran teşviklerini Aralık ayında almaktadırlar.  Anlamsız bir “mağduriyet”  söz konusudur.

Bunun sebebi, hiyerarşideki imzalardır; Konservatuar Müdürlüğü, Rektör, YÖK, MEB Yükseköğretim Genel Müdürü, MEB Müsteşar, Milli Eğitim Bakanı,Başbakan ve geri MEB ve dağıtım. 8 imza yüzünden Konservatuar sanatçıları -en az 6 ay-  mağdur olmaktadırlar. Oysa, teşvik ikramiyesi de, sadece Konservatuar Müdürlüğü teklifi ve Rektör onayı işle ödenebilmelidir, ama yıllardır olmamıştır. “Kangren olan yara” kesilip atılmalı, “gereksiz imzalardan” kurtulunmalıdır.

Ayrıca, teşvik  ikramiyeleri yörüngesinden çıkarılmıştır. Bu, bazı yöneticiler tarafından, sanatçılar üzerinde demoklesin kılıcı gibi kullanılmakta, teşvik ikramiyeleri bir çok hallerde ödenmemekte, şahsi duygularla verilmemekte ve mahkemelere gidilmektedir. Bu da sanat kurumları için olumsuz çağrışımlara yol açmaktadır.

GEREKÇE

 “Devlet Sanatçıları ve Sanatçıların Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmalarına Dair Esaslar'da değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak, ilgili Bakanın teklifi ve Başbakanın onayı ile sanatçılara her yıl iki aylık tutarında ücretin teşvik ikramiyesi olarak verildiği, Bakanlar Kurulu Kararından, teşvik ikramiyesinin, başarılı görev yaptıkları tespit edilenlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla getirildiğinin anlaşıldığı, sözleşmeli olarak çalışan sanatçılara Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmek üzere mali yıl içinde dört aylık ücret ikramiye olarak verilmekte iken, 1993 takvim yılından itibaren her yıl düzenli olarak Haziran ve Aralık aylarında ödenmek üzere iki aylık ücret tutarında ikramiye verilmeye başlandığı, teşvik ikramiyesi adı altında 1993 yılından başlayarak yılda iki defa yapılan bu ödemelerin amacının, başarılı çalışan sanatçılara ücret artışı sağlamak üzere yapılan bir ücret ödemesi niteliğinde olduğu ve Yasanın öngördüğü anlamda, sanatçılara, çalışmalarıyla ilim ve sanata veya insanlığa yararlı eserler vücuda getirmelerini teşvik amacıyla verilen bir ikramiye olmadığının anlaşıldığı, yurt dışında bilgi ve görgüsünü artırmak amacıyla 657 sayılı Yasanın 78 ve 79 uncu maddeleri ile kurumların özel kanunu ve 1416 sayılı Yasaya göre yurt dışına gönderilenler, 3 günden fazla sağlık izni bulunanlar, geçici olarak başka sanat kurumlarında kendi isteği ile görevlendirilen sanatçılar, solist sanatçılar kurum tarafından verilen görevleri yerine getirmekten kaçınanlar ve disiplin cezası bulunanların teşvik ikramiyesi almadığı, bunun haricinde kalan sözleşmeli personelin tamamının teşvik ikramiyesinden yararlandığı, ikramiyenin ödenmesine esas kıstasların, bu ikramiyeyi alacak olan sanatçının emsaline göre başarılı olduğunu veya sanatın gelişmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.