BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,03
ALTIN 2.306,17
HABER /  GÜNCEL

'Şişmanlığı ayıplanan' kadın 160 kilo verdi

İngiltere'de hükümete tavsiyelerde bulunan ​Ulusal Sağlık ve Klinik Başarı Enstitüsü Tip 2 diyabet hastası binlerce kişiye daha kilo kaybı sağlayan ameliyat yapılması gerektiğini savunuyor. 'Şişman olduğu için' tacize hedef olan Zaneta Jones'un öyküsü...

Abone ol

İngiltere'de sağlık alanında tavsiyelerde bulunan Ulusal Sağlık ve Klinik Başarı Enstitüsü (NICE) Tip 2 diyabet hastası binlerce kişiye daha kilo kaybı sağlayan ameliyat yapılması gerektiğini savunuyor. Peki ama, aşırı kilolu insanlar ne diye daha az yemek yiyip daha fazla egzersiz yapmıyor? Şişman olduğu için tacize uğrayan Zaneta Jones'un öyküsü...

Newquay kentinde yaşayan Zaneta Jones, geçirdiği ameliyat sonucu 160 kilo kaybetti; diyabeti de düzelme sürecinde. Ama bütün bunlar, bir gazetede Zaneta Jones'un "Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) değerli kaynaklarını ziyan etmekle" suçlanmasını ve ardından üzerine köpek dışkısı atılmasını izliyor.

Üç yıl önce, tacize hedef olduğu günleri anımsıyor Zaneta...

"Oğlum Amerikan futbolu oynarken bir kaza geçirdi, hastaneye kaldırıldı. Hastane kapısından girerken bazı insanlar bize "Gazetedeki ailesiniz siz, değil mi? Buraya sokulmamanız lazım. Sağlık Hizmetleri'nin paralarını havaya savuruyorsunuz. Sizin yüzünüzden benim babam ihtiyaç duyduğu kanser tedavisini göremiyor." diye bağırıyordu. Gidip arabamda oturdum. Hastaneye girmeye çok korkuyordum." diyor.

Üzerlerine torbayla köpek dışkısı atıldığını, kendilerine baş belası diye seslendiklerini ve çok uzun süre sokağa çıkamadıklarını anlatıyor Zaneta Jones.

Obezite sorunu yaşayan birçokları gibi Zaneta da derin psikolojik ve duygusal sorunlar yaşamış biri. 1970'lerde daha çocukken, ailesinde kalp hastalığı olduğu için zayıflama hapları verilmiş ve yiyeceklere erişimi kısıtlanmış.

16 yaşında çalışmaya başladığında Zaneta, kendisine uygulanan katı beslenme düzenine baş kaldırmış ve kilosu da kontrolden çıkmış.

"En ağır olduğum dönemde 254 kiloydum, Vücut Kitle Endeksim 85'ti."diyor.

Sağlıklı sayılan bir endeks ise, 18,5-24,9 arasında.

Diyetler ve iniş çıkışlar

Ergenlik yıllarının başkaldırısı olarak başlayan eğilim, kısa bir süre içinde, doğurganlık sorunlarıyla giderek karmaşık hal almış.

Zaneta Jones, "Lahana çorbası diyeti gibi aptalca rejimler uyguladım. Her defasında 2,5-5 kilo veriyordum ama kilom 254 olduğundan, bunun bir anlamı yok deyip vaz geçiyordum." diyor.

Zaneta bir ara çenesini bile bağlatmış. 18 ay boyunca günde sadece yarım litre kaymaksız süt ve yarım litre portakal suyu içmiş. Ve o süre içinde 63,5 kilo vermiş. "Ama o sırada doğurganlık tedavisi görecektim. Kilom 1 buçuk kilo kadar yüksek çıktığından tedavi göremedim. Bunun üzerine 70 kilo daha şişmanladım." diye anlatıyor.

O sırada kadın giyim reyonlarında kendisine uygun hiçbir giysi bulunmadığından erkek kıyafetleri giymeye başlamış. Ve obez olması yüzünden, yalnızca diyabet değil, göz ve böbrek sorunları, yüksek kolestrol ve uyku apnesi sorunları yaşamaya başlamış. Kiloları yüzünden yürüyemediğinden ancak tekerlekli sandalye ile dolaşabiliyormuş.

İşte bu dönemde, Zaneta Jones'un sağlık sorunları şefkat uyandıracağına, bir gazete, Zaneta ve ailesini, kilo kaybı tedavi programlarıyla Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne 1,2 milyon sterline mal olmakla suçladı.

Zaneta, söz konusu gazeteye hiçbir zaman mülakat vermediğini ve sözü edilen miktar dahil, haberdeki birçok önemli ayrıntının yanlış olduğunu söylüyor.

Ancak Zaneta, gazetenin haberleri yüzünden tacize hedef olduğu için değil, hayatını kaybedebileceği korkusuyla değişmeye karar verdi.

"En büyük şoku, diyabet sorunum nedeniyle endokrinoloji uzmanına gittiğimde yaşadım. Bana, 'bu konuda birşey yapmazsan, bu yılı çıkaramazsın' dedi ve beni Gastrik Bypass ameliyatına sevketti." diyor.

Noel'de rejim yapma işkencesi

Bundan 6 yıl önce yapılan ameliyat öncesinde, Zaneta, Vücut Kitle Endeksini 85'ten 60'a düşürmek zorunda kaldı ve diyet uygulayabilmesine yardımcı olması için midesine 9 ay süreyle bir balon yerleştirildi. Böylece yiyecebileceği miktar azaltıldı.

Mide balonu Noel'den biraz önce çıkarıldı ama midesinin düzelebilmesi için 6 hafta daha geçmesi gerekiyordu.

"Yemek düşkünü bir insanın Noel sırasında rejim yapmak zorunda olması, tam bir işkence" diyor Zaneta.

Ama kilosunu kontrol altında tutmayı başardı. Gastrik Bypass ameliyatının, aslında büyük bir ameliyat olduğunu ama kendisinin öyle hissetmediğini anlatıyor.

Şimdi Zaneta Jones'un Tip 2 diyabeti düzeliyor; diğer sağlık sorunları da büyük ölçüde kayboldu ve artık hareket edebilmek için tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duymuyor.