BIST 9.605
DOLAR 32,50
EURO 34,68
ALTIN 2.477,39
HABER /  GÜNCEL

Şehitlik traktörle sürüldü iddiası

Prof. Dr. Birgül Sönmez, Kars'ta şehitlerin bulunduğu toprakların sürüldüğünü iddia etti

Abone ol

KALP cerrahı Prof. Dr. Birgül Sönmez, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 91 yıl önce Allahüekber ve Soğanlı dağlarında şehit düşen 90 bin askerin bulunduğu toprakların, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğünce sürülerek fidan dikildiğini iddia etti.

Sarıkamışlı kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez yaptığı açıklamada, Allahuekber ve Soğanlı dağlarının her tarafında taşlarla çevrili şehit mezarlıklarının bulunduğunu belirterek, bu mezarların bir çoğunun tahrip edilmesi sonucu kaybedildiğini söyledi.

Yayıklı köyü yaylasında şehit mezarlarını 2004'te belirlediklerini, bunları tek tek görüntülediklerini anlatan Prof. Dr. Sönmez, mezarların bulunduğu bölgede, Sarıkamış Orman İşletmesi Müdürlüğünce traktörlerle sürüm yapılarak, fidan dikildiğini iddia etti. Bu durumun şehitlerin kemiklerini sızlattığını kaydeden Sönmez, “Şehitlerimizin rahat uyumalarını sağlamak için yetkililerin, sivil toplum örgütlerinin derhal harekete geçerek Soğanlı dağlarında sahipsiz yatan Şarıkamış şehitlerine ait mezarlıklara fidan dikilmesini engellemeleri gerekir. Ecdadımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

KAYMAKAM VE MÜDÜR YALANLADI

Erzurum Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Temur, 2 yıl önce milli park alanı olarak ilan edilen bölgede böyle bir çalışmanın mümkün olmayacağını belirtti. Temur, “Bazen ağaçlar kendiliğinden çıkıyor. Belki de öyle olmuştur. Ama kesinlikle ağaç dikimi yok” diye konuştu.

Sarıkamış Kaymakamı Bayram Gale de, Çevre İl Müdürlüğü'nün böyle bir çalışması olmadığını ifade etti. Kaymakam Gale, konu ile ilgili Kars Valisine bilgi verdiğini ifade ederek, “Oraya kimse ağaç dikmedi, dikemez de. Kars valiliği bu konuda bir tekzip yayınlayacak” açıklamasını yaptı.