BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL

Seçim sandığında Balyoz kamerası!

2004 ve 2007'deki seçimlerinde AK Parti'ye oy veren askeri personel ve ailelerini tespit etmek için planlar yapıldığı ortaya çıktı

Abone ol

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgeleri, AK Parti'ye oy veren askeri personelin takip edilerek fişlenmesi için geniş çaplı bir çalışma yapıldığını ortaya koydu.

Belgelere göre, cunta, 2004 ve 2007'deki seçimlerinde AK Parti'ye oy veren askeri personel ve ailelerini tespit etmek için seçim sandıklarını gizli kamera ile gözetlemeyi planladı.

SEÇİM SANDIKLARINDAN ÇIKAN SONUÇLAR

Balyoz soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'nın kozmik zulasından ele geçirilen belgeler, 2002'de iktidara gelen AK Parti'ye karşı faaliyetleri gözler önüne serdi. Deniz Kur. Kd. Albay A. Sadi Ünsal tarafından hazırlandığı ileri sürülen 'Seçim sandıklarından çıkan sonuçlar' başlıklı bilgi notunda, 2002 seçimleriyle ilgili analiz çalışmasına yer verilirken, 2004 yerel seçimleri ile 2007'deki genel seçimlerle ilgili planlara da yer verildi.

Belgeye göre, adım adım izlenecek askeri personel ve ailelerinin oy kullanacağı sandıklara ile bulundukları mahallelere gizli kamera yerleştirilecekti. Yeni Şafak'tan Kamil Maman'ın haberine göre, Belgede askeri personel ve ailelerinin oy kullandıkları sandıklardan AK Parti'nin fazla oy alması sonucu gerekli önlemlerin alınması yönünde çalışma başlatıldığı belirtildi. 'İcra edilen faaliyetler', 'tespit edilen hususlar', 'sonuç ve teklifler' başlıklı bölümlerden oluşan bilgi notunda askeri personel ve ailelerinin yoğun olarak ikamet ettikleri bölgelerdeki seçmen sandıklarından çıkan 2002 seçim sonuçları değerlendirildi. Belgenin ikinci bölümde ise "Askeri personel ve ailelerinin yoğun olarak ikamet ettikleri özellikle lojmanların bulunduğu bölgelerin tabi oldukları seçim sandıklarından çıkan sonuçlara göre, AK Parti'nin oldukça yüksek oranda oy aldığı gözlemlenmiştir" bilgisine yer verildi.

AK PARTİ, TEHDİT UNSURU

Belgenin sonuç bölümünde ise, "Elde edilen veriler ışığında, irticai grupların Donanma Komutanlığı personeli ve ailelerine yönelik etkinliklerini artırdıkları ve bu durumun Komutanlığımız üzerinde önemli bir tehdit unsuru oluşturduğu kanaatine varılmaktadır" tespitinde bulunuldu. Belgenin 'Teklifler" bölümünde yer alan 8 maddelik alt başlıklar şeklinde sıralanmış bilgilerde ise askeri personel ve ailelerin oy kullandığı sandıkları görüntüleyecek şekilde gizli kamera sistemlerinin yerleştirilmesi istendi. Ayrıca AK Parti'ye oy veren personellerin 'sakıncalı' ve 'şüpheli' olarak belirlenmesi ve bu personellerin atamalarında kritik görev yerlerinde çalıştırılmaması uyarısında bulunuldu.

MAHALLELERE DE GİZLİ KAMERA

Seçim sonrasında AK Parti'ye oy veren TSK personeli ve aileleri için alınan tedbirlerin bazıları belgede şöyle sıralandı:

Sohbet ortamlarında seçimler ile ilgili konular ortaya atılarak, personelin ideolojik görüşlerinin saptanması,

Müteakip seçimlere yönelik olarak, askeri personel ve ailelerinin ikamet ettikleri bölgelerdeki sandıkların bulunduğu mahallerde oy verilen noktayı görüntüleyecek şekilde gizli kamera sistemleri yerleştirilmesi,

Şüphe duyulan askeri personelin, başta "Özel Haber Elamanları" ile olmak üzere yakın takibe alınması.

Askeri personel ve ailelerinin elektronik posta adreslerine maksatlı (AKP lehinde ve ideolojik) elektronik postalar gönderilerek, gösterdikleri reaksiyonların belirlenmesi,

AKP'ye oy verdikleri tespit edilen askeri personelin "Şüpheli" kategorisine alınarak, takip ve kontrol edilmesi.