BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65

Seçim müjdeleri gelirken, Sn.Cumhurbaşkanımıza açık çağrımız var…

“Özlük hakkı”, çalışan bir kişinin en doğal hakkıdır.

Erken seçim kararı alındı, her kesime müjdeler veriliyor...Üç kesim de -haklı olarak- “bizi de unutmayın”, “yeter artık”  diyor. Kim onlar;

1/Eski Y.Doç.ler;

Y.Doç.liği kaldıran yasa tasarısı YOK tarafından hazırlanarak (7100 Sy.Yasa) Başbakanlığa (09.01.2018) teslim edildi. TBMM Eğitim Komisyonu’nda teklifteki ad değiştirildi, ama beklenen düzeltmeler  yapılamadı ve Cumhurbaşkanımızın açıkladığı üzere, TBMM’ye geldi. Beklenti büyüdü, ancak; Cumhurbaşkanı söylemleri ile YÖK ve TBMM tasarısı birbirini tutmadı…“İnşallah dağ fare doğurmaz” derken, YENİ UNVAN İHDASI  Y.Doç.lerde şok etkisi yarattı ve olumsuz karşılandı; “Aylarca bunun için mi bekletildik, bizler etik olmanın, hırsız olmamanın cezasını mı çekiyoruz, olmayan bir unvan ihdas edilerek Y.Doç.lik kalkar mı?” mealinde mesajlar yağmaya başladı doğal olarak. Ama, yasa, eksiklerle TBMM’de kabul edildi. Akademisyenlerdeki (eski Y.Doç.ler) rahatsızlık giderilemiyor.

Akademik barış/üretim için, acilen;

a) Mevcut Y.Doç.lere yönelik olarak; 5-10 yıl Y.Doç. olarak görev yapanlar, bağlı oldukları üniversiteye bir ay içinde başvurdukları takdirde, dosyalarına göre  Doç. kadrosuna atanmalıdır.

b) Mevcut Y.Doç.lere yönelik olarak; 10 yıl ve üzeri  Y.Doç. olarak görev yapanlar, bağlı oldukları üniversiteye bir ay içinde başvurdukları takdirde, dosyalarına göre Prof. kadrosuna  atanmalıdır. (Toplam 36.000 Y.Doç. vardı.  Yaklaşık 10.000 Doç., 15.000 Prof. olacaktır.)

GEREKÇE: “Hak ihlali”, bir kişi olsa bile ihlalidir. Hukuk kurallarına göre;  ihlal edilmiş/yanlış verilmiş kararlar, yeni yönetimlerce –bize ne denilmeden-  düzeltilmeli, kurumların  kalıcı ve saygın olması sağlanmalıdır.

ÇÖZÜM: Bu, TBMM’de bir kanun teklifi ile ya da KHK ile düzeltilebilecektir.

2/ 2809 Mağdurları Y.Doç.ler;

1983 yılında çıkarılan, 1987'de uygulamaya geçen  2809 sayılı Kan. Geçici 10.mad. 5.fıkrasına göre “unvanı eksik verilen” ama başvurulara rağmen yükseltilmeyen, Konservatuarlar Türk müziği sanatçılarının bir kısmı emekli, bir kısmı rahmetli olmuş, bir elin parmakları kadar “mağdur” kalmıştır.  Bu nedenle; 2809 sayılı Kan. Geçici 10.mad. 5. fıkrasına göre mağdur olanlar/unvanı eksik verilerek hak ihlaline uğrayanlar, bir defaya mahsus olmak üzere -30 yılı doldurdukları için-  müktesebi olan Prof. unvanına yükseltilmelidir. (Yaklaşık 20 sanatçı)

ÇÖZÜM: Bu,YÖK’ün bir yönetmelik yayınlaması ile kolayca halledilebilecektir.

3/ Devlet Sanatçıları’nın Özlük Hakları;

Kültür ve Turizm Bakanlığı Topluluklarında çalışan sanatçıların ve Üniversiteler  Konservatuarlarında  çalışan TİP Sözleşmeli Sanatçı Öğretim Elemanlarının/Üyelerinin ilgili mevzuatta değişiklik yapılarak; 2018 Temmuz’undan itibaren ikramiyeler ve teşvik ikramiyelerinin  maaşa katılması (TRT gibi), ek göstergenin  6400’e yükseltilmesi ve emekliliğin özendirilmesi sağlanmalıdır. (Yaklaşık 3000 sanatçı)

ÇÖZÜM: Bu, Başbakanlık  tarafından  TİP Sözleşmesi’nde yapılacak yönetmelik değişikliği ile mümkündür.

3 MADDENİN  GEREKÇELERİ: “Hak ihlali”, bir kişi olsa bile ihlalidir. Hukuk kurallarına göre;  ihlal edilmiş/yanlış verilmiş kararlar, yeni yönetimlerce –bize ne denilmeden-  düzeltilmeli, kurumların  kalıcı ve saygın olması sağlanmalıdır. 

Prof.Dr. Saim SAKAOĞLU hocam bakın ne yazmış!..

Konya’dan, çok değerli folklor araştırmacısı Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU hocamdan bir mesaj aldım. (29.04.2018)  Alanımıza çok emeği olmuş, bildiri ve yayınlarıyla hizmetini taçlandırmış  ve yıllık olarak yayınladığı mektuplarla da neler yaptığını anlatmış, bilgi vermiş, kibar, sevilen/sayılan bir hocamız... Şimdi emekli oldu, ama durmuyor. Anlamlı olduğu için sizinle paylaşmak istedim:

“Değerli Kardeşim ve Meslektaşım Göktan Bey, Anlamlı iletinizi, 10 günlük bir il dışı gezisinden sonra aldım, teşekkür ediyorum. Ben üniversiteler için çokça yazdım, derman aradım ancak sonuç alamadım. Çünkü, eski bir sözümüzde olduğu gibi, ilgililer, Dediğim dedik, çaldığım düdük diyor, başka bir şey demiyorlar. Dile getirdiğiniz şikâyetlerin bazılarını ben pek yaşamadım ama çevremdeki genç arkadaşlarımın yaşadıklarını biliyorum. Hep yanlarında oldum ve ama sonuç almak pek de kolay olmuyor. Eklediğiniz fotoğraflar da yazınıza bir belge değeri katmıştır, ayrıca teşekkür ediyorum. Ne yazık ki düzenlediğiniz toplantılara davet edilmeme karşılık bir türlü katılamıyorum. Kısmet diyelim. Selam ve sevgilerimle gözlerinizden öper, sağlık dileklerimi iletirim.” Değerli hocama  teşekkür ediyor, sağlıklı uzun ömürler diliyoruz…

Festival:25.İstanbul Türk Müziği Festivali'nde bu hafta Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezindeyiz. 04 Mayıs Cuma, B.Üsküdarlı Mecidiyeköy Musıki Derneği. Konuk Sanatçı: H.Gürsoy Dinçer(TRT). 05 Mayıs Cumartesi,Şişli Musıki Derneği. Konuık Sanatçı: Berrin Şener(TRT)06 Mayıs Pazar,Anadolu THM Korosu, Konuk Sanatçılar:Celal Bakar(TRT), Neşe Demir(Devlet THM Korosu)