BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Savaşın sakat bıraktığı Gazzelilere sanat desteği

Gazzeli balmumu heykel sanatçısı Muhammed Ebu Haşiş, yaptığı kol, el ve bacak gibi figürlerle farkındalık yaratarak bölgedeki savaş mağdurlarının sıkıntılarına ışık tutmaya çalışıyor.

Abone ol

Gazzeli balmumu heykel sanatçısı Muhammed Ebu Haşiş, yaptığı kol, el ve bacak gibi figürlerle farkındalık yaratarak bölgedeki savaş mağdurlarının sıkıntılarına ışık tutmaya çalışıyor.

Aksa Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yaşadığı evin bir odasını atölyeye dönüştüren Ebu Haşiş, İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce insanın öldüğünü, binlercesinin ise sakat kaldığını hatırlattı.

Aradan geçen zamana rağmen savaşın sakat bıraktığı binlerce insanın yaşadığı mağduriyetin devam ettiğini dile getiren Ebu Haşiş, yaptığı çalışma ile bu duruma dikkati çekmeyi hedeflediğini ifade etti.

"ERKEK KARDEŞİMİM VÜCUDU PARÇALARA AYRILMIŞTI"

İsrail'in Temmuz 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden binlerce Filistinliden birinin de erkek kardeşi olduğunu söyleyen Ebu Haşiş, "İsrail bombardımanında yaşamını yitiren erkek kardeşimin vücudu parçalara ayrılmıştı. Kardeşimin akıbetine benzer durumda olan pek çok insan vardı. Yaşanan bu acıları bir şekilde dünyaya duyurmak istedim." dedi.

BİR YA DA DAHA FAZLA UZVUNU KAYBEDEN İNSAN VAR

Bombardımanlarda uzuvlarını kaybeden insanların kendisini çok etkilediğini belirten Ebu Haşiş şunları söyledi:

"İsrail'in saldırıları sırasında bir ya da daha fazla uzvunu kaybeden binlerce kişi bulunuyor. Ancak ne yazık ki bu insanların sıkıntılarını kimse önemsemiyor. Bu soruna duyarsız kalamazdım. Ben de pek çok insanın maruz kaldığı bu duruma dikkati çekmek için bal mumundan kadın, erkek ve çocuklara ait kol, el, bacak gibi insan uzuvları yapmaya başladım."

Ebu Haşiş ayrıca sosyal paylaşım sitesindeki hesabından paylaştığı çalışmalarının, yerli ve yabancı sanatçılar tarafından büyük beğeniyle karşılandığını ifade etti. 

ÇALIŞMALARIMI GAZZE DIŞINDA SERGİLEMEK İSTİYORUM

Bal mumu çalışmalarının yanı sıra Gazze ve Ürdün'de mermer ve alçı oyma işlerinin yer aldığı çeşitli sergilere katıldığını anlatan Ebu Haşiş, "Savaşın sakat bıraktığı insanların yaşadığı sıkıntıları ve İsrail'in sivillere yönelik saldırılarında bedenlerin nasıl parçalandığını anlatabilmek için bal mumu çalışmalarımı Gazze Şeridi'nin dışında da sergilemek istiyorum." dedi.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren son saldırısında 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.