BIST 9.466
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,48

Şarkı söylemek ve çalgı çalmak günah mı?

üniversiteler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İlahiyat Fakülteleri, islam yazarları, Şarkı-türkü-günah,müzikologlar, sosyologlar,islam'da müzik,konservatuarlar, devlet koroları,

Geçen hafta bir toplantıda, “hocam, internette bazı İslam yazarlarının/hocalarının müzik hakkında çok olumsuz görüşleri var, okudunuz mu?” diye sordular.  Ben; “son yazıları bilmiyorum, daha önceleri de bu tür görüşler vardı, şimdi çoğaldı demek ki, ya da ortam müsait diye dile getirmeye başladılar” diyerek  verilen bilgilerle araştırmaya başladım. Aşağıda müzik ve çalgı ile ilgili yazılmış ve sosyal medyada çok fazla paylaşılan dini musıki ile ilgili görüşleri veriyorum. Değerli müzik uzmanları “bizi ilgilendirmez” demeyiniz, bu yazıları dikkate almakta yarar var, çünkü takip eden milyonlar açıklama bekliyor…

Örnekler;

1/Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker: “Müzik için haram diyemeyiz ama helâl de diyemeyiz. İçeriği İslâm'a uygun olmalıdır. Ama kadın sesi içeren müzik kesinlikle caiz değildir”. ()

 

2/Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren: “Çalgı aletleri, bunları çalmak, satmak ya da şarkı söylemekten para kazanmak, nefsi azdıran, örneğin diri bir kadının ya da şarabın heyecan verici niteliklerini anlatan şarkılar, çalgısız dahi olsa caiz değildir”. ()
 

3/Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci: “Şarkı, ancak çalgı ve kadın sesi içermiyor, sözleri de dinen sakıncalı değilse dinlenebilir”. ()
 

4/Türkiye Gazetesi “ilim” yazarı Mehmet Ali Demirbaş: “Müzik ne kelime, ilâhi bile haramdır”. ()

                              

5/Hanefi mezhebinde musıki ve makam sesle yapılmaktaydı. Çalgılarla yapılması caiz değildir. Ahmet Ünlü (Cübbeli Hoca-Habertürk,12.01.2014)
 

6/İstanbul müftü yardımcısı, Yeni Cami ve Şehzadebaşı Camii vaizi Timurtaş Hoca: “Okullara müzik dersi koyanlar inşaallah Cenab-ı Hak'kın gazabına uğrayacaklar!”

(w)

 

7/Beyoğlu Belediye Başkanı'nın babası ve "İslâm'da Seks" kitabının yazarı Ali Rıza Demircan: “İş yerlerinin telefonlarında arayanı bekletme süresi içinde İslâm zaviyesinden sakıncalı olabilecek türden müzik çalınmamalı”. )
 

8/İslâm Hukuku profesörü Hayrettin Karaman: “Hanefî mezhebine göre müziğin icrası da, dinlenmesi de haramdır. Bir değneğin, bir çubuğun bir yere ahenkli bir şekilde vurulması bile bu hükme dâhildir ve haramdır”. ()

İlgili sitelerdeki yazılarda İslam dini mensuplarının/hocalarının musikimiz ile ilgili görüşlerine karşı bir cevap/eleştiri yer almıyor…

Bir çok din uzmanlarının ekranlarda müzikli programlar yaptıkları/konferanslar verdikleri biliniyor...

İlahiler söyleyen çocuk korolarını özel günlerde izliyoruz…

Elbette; müzikle ilgili her görüş, müzik uzmanlarını ilgilendirmelidir. Tabii olarak bunlara cevapları önce “müzikologların” özellikle “ünvanlı” olanların vermesi lazım…Üstelik farklı bir yerde değil, yayınlandıkları yerde ve yazan kişilerin görüşlerine karşı…

Yazarsanız, sizin adınızla sayfamda yer verebilirim…

Çünkü konu çok önemli ve;

Devlet korolarını/topluluklarını da bağlıyor…

Konservatuarları ve müzik eğitimi bölümlerini de kapsıyor…

Çünkü, yazılar içinde çok ağır cümleler var…

“Bana ne” demek mümkün değil…

Bazı müzikologların, “toplumsal cinsiyet”, “müzikte temsil” gibi müziğe direkt faydası olmayan, toplumu etkilemeyen tali konuları bırakıp, ara sıra güncele girmesi doğru olmaz mı?

Sessiz kalmak, kabul etmektir?

Bu, tam sizin alanınız…

Bekliyoruz…

Takip ediyoruz…