BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.324,78
HABER /  EKONOMİ

Sanayi üretiminde sert düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Ekim ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Abone ol

Türkiye'nin sanayi üretimi hız kaybetti.

Ekim'de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,7 artış gösterdi. Eylül ayında sanayi üretimi aynı dönemde yüzde 6,5 artmıştı. Beklenti anketlerinde yıllık artışın yüzde 3,8 olması bekleniyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3,1 azaldı.

İKLİMLENDİRME ÜRETİMİ ARTTI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,7 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,5 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,4 azalırken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,7 arttı.

DAYANIKLI MALLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 6,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti

İLAÇ İMALATI GERİLEDİ

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14,7 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 14,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış ana metal sanayinde gerçekleşti İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,7 ile ana metal sanayinde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 1,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.