BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  DÜNYA

SANAL ORTAM, İKİNCİ EL OTO PİYASASINI ALTÜST ETTİ

Otomobil firmalarının sıfır faiz ve fiyat indirimlerinin ikinci el otomobil piyasasını vurduğunu belirten Bursa Oto Galeriler Odası Başkanı ...

Abone ol

Otomobil firmalarının sıfır faiz ve fiyat indirimlerinin ikinci el otomobil piyasasını vurduğunu belirten Bursa Oto Galeriler Odası Başkanı Hakan Yanık, internet üzerinden kanunsuz yapılan oto satışlarının bir an önce durdurulmasını istedi.
Otomotiv devlerinin sıfır faiz ve ilkbahar kampanyaları ikinci el piyasasını etkiledi. Sanal ortamdan yapılan ikinci el oto satışları da galerici esnafına darbe vurdu. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, 2013 yılının ilk 4 ayında ikinci el oto piyasasının umduğunu bulamadığını söyledi. Sıfır otomobil kampanyaları ve şehir merkezinde oto firmalarının ikinci el araç satmasının kendilerini olumsuz etkilediğinin altını çizen Yanık, “2. el otomobil piyasası, geçmiş dönemlere bakarsak 2013’ün ilk 4 ayında durma aşamasına geldi. Beklentilerimizi karşılamadı. Önümüzü de iyi görmüyoruz. Açık görmüyoruz” dedi.

SIFIR KAMPANYALAR İKİNCİ ELİ VURDU
Sıfır otomobil kampanyalarının ikinci el otosuna darbe vurduğunun altını çizen Yanık, şöyle devam etti:
“Sıfır araç kampanyaları da bizi vurdu. Devamlı araç fiyatlarında oynama olduğundan dolayı bu bize olumsuz etki etti. Bizim araç alım satımlarımız genellikle sıfır endeksli. 40 bin TL’lik sıfır otomobilde 5 bin TL’ye kadar indirim yapılması ve sıfır faiz, ikinci elde araç fiyatlarının düşmesine sebep oluyor. Kendi aralarındaki rekabetten dolayı esnafımız zarara uğradı. Bu hem bize, hem de vatandaşa yansıyor. Dolayısıyla ikinci el satım yaparken de aynı zararı görüyoruz”.
Şehir içinde büyük otomobil firmalarının kanuni olmamasına rağmen ikinci el satışı yaptığını anlatan Yanık, il merkezinde oto alım satımlarının yasak olduğunu vurguladı. Yanık, yapılan bu çifte standardın ortadan kaldırılmasını istedi.

İNTERNETTEKİ SATIŞLARA DİKKAT
İnternetten yapılan bazı oto satışlarının esnafı ve vatandaşı zarara uğrattığını kaydeden Yanık, “Kayıt dışı diye tabir ettiğimiz insanların ciddi anlamda denetim alınması lazım. Maliye Bakanlığı internetten yapılan satışlarla ilgili bir çalışma olduğunu söylemişti. Bu çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz. İnternette her şey satılır hale geldi. Buradan vergi kaçırılıyor. Milyonlarca lira yatırım yapan esnaf mağdur ediliyor. İnternetin denetim altına alınmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
(İHA)