BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  GÜNCEL

Şam'da Esad'ı protesto gösterisi

Yüzlerce kişi demokratik reformlar yapılması ve siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle gösteri yaptı.

Abone ol

Suriye'nin başkenti Şam'da yüzlerce kişi demokratik reformlar yapılması ve siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle gösteri yaptı.


Bir görgü tanığı BBC'ye gösteride altı protestocunun gözaltına alındığını söyledi.

Associated Press ajansı da hükümet taraftarlarının göstericilere saldırdığınu duyurdu.

Gösterinin Facebook'ta örgütlenen "Beşar Esad'a Karşı Suriye Devrimi 2011" adlı bir grubun çağrısıyla düzenlendiği belirtiliyor.

Geçen ay yine Facebook üzerinden benzer bir gösteri düzenleme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmış, eylemciler, girişimlerinden ağır güvenlik önlemleri nedeniyle sonuç alamadıklarını söylemişti.

Görgü tanığına göre gösteri dün eski şehirde bir caminin önünde öğle namazından sonra başladı. Göstericiler daha sonra ara sokaklara yöneldiler. Güvenlik güçleri altı eylemciyi gözaltına aldı ama diğer göstericilere müdahale etmedi.

YouTube'a konan bir video kaydına göre, yüzlerce eylemci "özgürlük" sloganları attı ve olağanüstü hal yasalarına son verilmesini istedi.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'i deviren halk ayaklanması diğer bölge ülkelerinde de yönetim karşıtlarını cesaretlendirmişti.

Olağanüstü hal

Suriye de Mısır gibi olağanüstü hal yasalarıyla yönetiliyor. Ülkede yoksulluk ve işsizlik yüksek boyutlarda. Muhalifler, ülkede yolsuzluk ve adam kayırmacılığın yaygın olduğunu söylüyor.

Ülkeyi 30 yıl yöneten babası Hafız Esad'ın yerine 2000 yılında iktidara gelen Beşar Esad, ekonomik açılımlara rağmen muhalefete müsamaha göstermiyor.

Suriye hapishanelerinde binlerce siyasi tutsak var. Başlıca muhalefet grupları yasaklı. Hükümet bazı internet sitelerine de izin vermiyor ve medyayı sıkı bir şekilde denetim altında tutuyor.

Esad Ocak ayında Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta Suriye'nin Tunus ve Mısır'dan daha istikrarlı bir ülke olduğunu söylemişti. Ülkesinde halk ayaklanmasını olası görmediğini belirten Esad, bir dizi reform vaadinde bulunmuştu.