BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,29

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi sonrası Ankara-Moskova arasında neler yaşandı? İşte Türkiye ile Rusya'ya son 10 günde karşı karşıya getiren gelişmelerin gün gün özeti...

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

Rusya ve Türkiye arasında özellik Putin-Erdoğan dostluğuyla şekillenen iyi ilişkiler, Rus uçağının sınırda düşürülmesinin ardından geçen 10 günde tepetaklak oldu. İki ülke arasında bu on gün içerisinde ancak bir kere, dışişleri bakanları düzeyinde görüşme gerçekleşti. Putin ve Rus yönetimi ile Erdoğan ve AK Parti hükümeti arasındaki tansiyon ise basının gözleri önünde yükseldi. Peki bu 10 gün içerisinde neler oldu? Rusya hangi yaptırımları uygulamaya başladı? Türkiye hükümeti ne yanıt verdi?

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

24 KASIM SALI TÜRKİYE: Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde hava saldırıları düzenleyen bir Rus savaş uçağının bütün uyarılara karşın hava sahası ihlali gerçekleştirince düşürüldüğünü açıkladı. Olayda bir Rus pilot öldü, diğeri yaralı kurtarıldı. Rusya’yı Bayırbucak Türkmenlerini bombalamakla suçlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye'nin kendi sınırlarını koruma hakkında herkes saygı göstermelidir. Türkiye Suriye'de muhalif grupları samimiyetle destekliyor'' dedi.

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

RUSYA: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi ve ilk kez Türkiye’nin “teröristleri desteklediğini ve IŞİD’in petrol ticaretinde rol oynadığını” söyledi. Putin, “Sırtımızdan bıçaklandık” dedi. Aynı gün Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemelerini tavsiye etti. Rus turizm şirketi Natali Tours Türkiye’ye turlarını iptal ettiğini açıklayan ilk şirket oldu. Rusya Genelkurmay Başkanı Türkiye ile bütün askeri diyaloğun kesildiğini açıkladı. Rusya’nın bölgedeki hava savunma sisteminin güçlendirileceğini söyledi.

Rusya Türkiye krizinde 10 günde neler yaşandı?

25 KASIM ÇARŞAMBA TÜRKİYE: Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama telefonla görüştü. İki lider de gerilimin düşürülmesi konusunda hemfikir olduklarını duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada uçağın vurulduğu sırada milliyetinin bilinmediği belirtildi. Ayrıca “Moskova'daki askeri makamlar telefon ile aranarak irtibat kurulmuş ve Moskova ile her türlü iş birliğine hazır olunduğu" söylendiği aktarıldı. RUSYA: Putin, ağırlıkla hükümet yanlısı olan basın kuruluşlarının sorularını yanıtlarken Türkiye’nin radikal İslamcı militanları desteklediği iddiasında bulundu ve bir kere daha Türkiye’deki Rus turistlerin güvende olmadığını söyledi. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Putin'in söylediklerini tekrarladı ve Türkiye'nin "IŞİD militanlarıyla yaptığı petrol ticareti nedeniyle örgütü koruduğunu"söyledi