BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

Rusya Türkiye diplomasi savaşında flaş gelişme

RUS savaş uçağı krizi Türkiye ile Rusya arasında diplomasi savaşına döndü. Japonya arabuluculuk önerdi, ABD Türkiye'yi destekledi. Medvedev ise yeni yaptırım planlarını açıkladı.

Abone ol

RUSYA ile Türkiye arasındaki savaş uçağı krizinde sıcak gelişmeler var. Rusya portakaldan domatese kadar tüm gıda ürünlerini yasakladı. Listede işadamları da var. 

ABD Başkanı Obama ise Rusya'ya karşı Türkiye'nin yanında durdu. Kremlin'den gelen açıklamalar da Ankara - Moskova hattındaki gerilimi daha da tırmandırdı.

İşte Rusya Türkiye arasındaki savaş uçağı krizinde yaşanan son dakika gelişmeler;

FLAŞMEDVEDEV TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARI İMZALADI

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye'ye özel ticari-ekonomik tedbir getirilmesini öngören kararnameyi imzaladı. Türkiye'ye yaptırım listesinde portakaldan domatese kadar bir çok gıda ürünü alımı yasaklandı. Listede Türk işadamları ile Türk tırlarına yaptırımlar da yer alıyor. Tam listeye aşağıdaki habere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

OBAMATÜRKİYE İLE SURİYE SINIRI İÇİN...

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve Türkiye ordularının Türkiye-Suriye sınırının güvenliğini sağlamak için birlikte çalıştığını söyledi.

İklim Zirvesi kapsamında Paris'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, iki ülkenin sınır güvenliğinin artırılması amacıyla işbirliğine devam edeceğini belirterek “Türkiye sınırı gerçekten ihtiyacı olan sığınmacılara açıyor” dedi.

Türkiye-Suriye sınırının güvenliği konusunda gelişme sağlandığını kaydeden ABD Başkanı, buna karşın güvenlik konusunda hala bazı boşluklar bulunduğunu ve IŞİD’in bu boşlukları kullanarak yabancı savaşçı geçirip petrol sattığını belirtti.

NATOTÜRKİYE'YE DESTEĞİMİZİ ARTIRACAĞIZ

RUSYA - Türkiye hattında uçak krizi sürerken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den yeni mesajlar geldi.

NATO Genel sekreteri, İttifak’ın Türkiye’nin hava güvenliğinin sağlanması için verdiği desteği artıracağını açıkladı.
 
Stoltenberg, “İspanya, NATO işbirliği çerçevesinde Türkiye’ye Patriot füzeleri yerleştirdi.  ABD ve İngiltere de müttefikimizin hava sahası güvenliğinin sağlanması için uçak konuşlandırdı. Bu Türkiye’ye verilen desteğin parçasıdır. Kısa süre içinde bu alanda yeni kararların alınmasını bekliyorum” dedi.

KREMLİNERDOĞAN'IN PUTİN AÇIKLAMASINA YANIT

Erdoğan'ın Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığının ispatını isteyen açıklamalarına Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov,   "Türkiye’nin IŞİD’le petrol ticareti yaptığı iddiasının Türk hükümetini suçlamak için değil, terörle mücadele için kullanılacağını söyledi.

Erdoğan’ın, Rusya’nın bu iddialarını kanıtlaması halinde istifaya hazır olduğunu açıklamasını da değerlendiren Peskov, şöyle konuştu: “Bu yeni bir açıklama değil. Mevcut durumda önemli olan bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi herhangi bir şeyi kanıtlamak için değil terörizmle mücadele için kullanmaktır. Bu bilgi, terörizmle mücadele için kullanılacaktır.”

FLAŞRUSYA ABARTTI ÖĞRENCİLERE BÜYÜK ŞOK

Rusya Eğitim Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasındaki bilimsel işbirliğinin sonlandırılması amacıyla tasarı hazırladığını açıkladı. 44 Rus üniversitesinin Türk üniversiteleriyle işbirliği durduruldu.

ÖĞRENCİLER GERİ ÇAĞRILIYOR

Eğitim Bakanlığı'nın açıklamasında Türkiye'de eğitim gören Rus değişim öğrencilerinin de ülkelerine geri çağrılacağı belirtildi. Açıklamada, ''Değişim programları ile Türkiye'de eğitim gören tüm öğrenciler en kısa sürece Rusya'ya geri getirilecek'' dendi.

Rusya’da okuyan Türk öğrencilere ise hiçbir sınırlama getirilmeyeceği bildirildi. Rusya’daki 123 yüksek öğretim kurumunda 1030 Türk öğrenci öğrenim görüyor.

FLAŞKREMLİN'DEN YENİ AÇIKLAMA

RUSYA Türkiye konusunda sert mesajlara devam ediyor. Kremlin Sözcüsü Peskov'dan yeni açıklamalar geldi. Rusya ile Türkiye arasındaki askeri iletişim kanallarının işlemediğini açıklayan sözcü “Bu, Rusya’nın hatası değildi. Şu anki koşullar, hiç kimsenin o esnada mevcut olan kanalları kullanmak bile istemediğini gösteriyor” iddiasında bulundu.

ABDOBAMA ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Paris'te, ABD Başkanı Obama bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasındaki krize atıf yaparak, "Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz" dedi.

1 saatlik görüşmenin ardından iki lider, gazetecilerden soru almadan kısa birer açıklama yaptı.

'TÜRKİYE'NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKINI DESTEKLİYORUZ'

Görüşmede, 'Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesi'ni ele aldıklarını açıklayan Obama, "ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklemektedir" dedi.

Obama'nın ardından konuşan Erdoğan ise "bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir"  dedi.

RUSYAHAVA KUVVETLERİ KOMUTANINDAN TEHDİT

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, Su-24 uçağının düşürülmesini ‘ihanet’ olarak niteleyerek, Türkiye'ye yönelik tehditlerde bulundu.

Rus pilotun cenaze töreninde yer alan Hava Kuvvetleri Komutanı, "Bu ihaneti gerçekleştirenlerse hak ettikleri cezayı bulacaklar' dedi.

Bondarev "Arkamızdan yapılan hain bir saldırı yüzünden harika bir insan, muhteşem bir pilot yaşamını yitirdi” diye konuştu.

FLAŞDAVUTOĞLU'NDAN RUSYA'YA ÇAĞRI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC'ye yapacağı ziyaret öncesi havalimanında basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu, düşürülen Rus uçağıyla ilgili olarak “Rusya'ya tekrar çağrımız, benzer olaylar yaşanmaması için askeri iletişim kanallarını açalım. Daha büyük çaplı krizlerin önüne geçelim” dedi.

İRANRUS PİLOTU İRANLI KASIM'İ KURTARMIŞ

Vurulan Rus uçağının pilotunu Kudüs Kuvvetleri Komutanı General Kasım Süleymani'nin kurtardığı İran kaynaklarından doğrulandı. Olayın tanığı İran medyasına şu bilgileri verdi;

"Rus pilotun derhal kurtarılması için operasyon planlayan General Süleymani, Rus mevkidaşlarıyla bağlantı kurarak özel birliğin oluşturulduğunu ve kurtarma operasyonuna hazır olduğunu bildirdi. Birlik titiz bir eğitimden geçen ve bölgeyi mükemmel şekilde bilen Lübnan merkezli Hizbullah hareketinin üyeleri ile Suriyeli askerlerden oluştu. Süleymani ise operasyonu bizzat kendisi yönetti. Rus savaş uçakları da havadan destek verdi."

ABDOBAMA TÜRKLERLE BİZ RUSLARLA KONUŞTUK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, uçak krizinde Türkiye'nin hava sahasının ihlal edildiğinin belgelendiğini açıkladı. ABD Sözcüsü "Diyaloga destek olmalıyız ve gerginliğin yatışmasını sağlamalıyız. Başkan Barack Obama Türklerle konuştu, biz Ruslarla konuştuk: Olması gereken şey gerginliğin yatışmasıdır" diye konuştu.

Trudeau, Türkiye'nin Rus uçağına yönelik eylemini 'orantısız ve acımasız' bulup bulmadıkları sorusuna, "Bunu böyle nitelendirmezdim" yanıtını verdi.

JAPONYAABE TÜRKİYE VE RUSYA'NIN ARASINI BULACAK

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Paris'te düzenlenen Dünya İklim Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
 
Japon Kyodo haber ajansına göre, Abe görüşme sırasında Erdoğan'a, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normale döndürülmesi için çaba sarf etmeye hazır olduğunu söyledi.

MEDVEDEVTÜRKİYE'YE EKONOMİK YAPTIRIMLAR

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye'ye yönelik özel ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını ifade etti.

Medvedev, "Yaptırımlar, Türkiye için maksimum seviyede hissedilir olacak. Bununla birlikte Rusya'nın ekonomik çıkarlarına minimum seviyede etki edecek. Bu adımı, halkımızın güvenliğinin temin edilmesi ve Türkiye'nin saldırgan tutumuna yanıt vermek için atıyoruz. Hükümet kararnamesi en kısa sürede imzalanacak" ifadelerini kullandı.

YASAKRUSYA ÜLKÜ OCAKLARINI YASAKLIYOR

Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Hukuku Komitesi Başkanı Andrey Klişas, Türkiye'de faaliyet yürüten MHP'nin gençlik kolları olarak bilinen Ülkü Ocakları'nın, Rusya'da yasaklanmasını talep etti.

Rusya Başsavcısı Yuriy Çayka'ya bir mektup yazan Andrey Klişas, Ülkü Ocakları'yla ilgili olarak ‘Bozkurtlar örgütü' ifadesini kullandı. Klişas'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:

"Bozkurtlar örgütünün terör örgütü ilan edilmesini ve Rusya'daki faaliyetlerinin yasaklanmasını talep ediyorum."

FLAŞ!PUTİN SEN O MAKAMDA DURUR MUSUN?

RUSYA lideri Putin'in ithamlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı sertlikle yanıt verdi. Erdoğan IŞİD petrolü iddiası için şunları söyledi;

"İftiralarla bunlar yürümez. Burada çok çok iddialı bir şey de ortaya koyarım. Petrol kaçakçılığını yapanları enseleriz. Ben bu makamda durmam Putin'e de bunu soruyorum: Sen o makamda durur musun? Biz terör örgütleriyle alışveriş yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Türkiye, bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke, bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir."

PUTİN ELİMİZDE YENİ KANITLAR VAR

Paris zirvesinde Erdoğan ile aynı karede yer alacak diye aile fotoğrafına da girmeyen Putin, "Türkiye Cumhurbaşkanı ile bir araya gelmedik, görüşmedik" dedi.

Türkiye'nin IŞİD petrolü taşıyan konvoy sebebiyle Rus uçağını vurduğunu öne süren Putin 'Türkmenler bahane' diyerek "Uçağımızı vurma kararının, bu petrolün tankerlere doldurmak üzere limanlara sevkiyat yollarının güvenliğini sağlama isteğine dayandığını düşünmek için nedenimiz var" iddiasında bulundu.

Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler için üzgün olduğunu belirten eden Putin, "Sanırım hepimiz çok üzüldük. Ben şahsen çok üzgünüm, çünkü şahsen ben bu ilişkilerin kurulması için uzun bir süre içinde çok şey yaptım. Ancak uzun zaman önce çıkan ve Türk ortaklarımızla diyalog içinde çözmeye çalıştığımız sorunlar var" şeklinde konuştu.