BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  DÜNYA

Rusya piyasalardaki sarsıntıyı görüştü

Rusya Başbakanı Medvedev ve ekonomiden sorumlu kurmayları, piyasalardaki sarsıntınınönüne geçmek için alınacak önlemleri belirledi

Abone ol

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, hükümetin ekonomiden sorumlu bakanlarıyla yaptığı toplantıda, dolar ve avronun ruble karşısında yükselişini ve döviz kurunun istikrar kazanması için yapılması gerekenleri müzakere etti. 

Toplantının ardından açıklama yapan Ekonomi Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, alınacak tedbirlerin döviz likiditesinin artırılması ve iç piyasadaki arz ve talep arasındaki dengenin sağlanmasına yönelik olacağını kaydetti. 

Ulyukayev, mevcut durumda bankacılık sektörünün desteklenmesinin önemli olduğunu belirterek, toplantıda bankaların taahhütlerini yerine getirmeleri için yasal değişiklik gerektiren bazı önlemlerin de masaya yatırıldığını ifade etti. 

Toplantıda dövize sınırlama getirilmesinin gündeme gelmediği bilgisini paylaşan Ulyukayev, Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararında geç kaldığı eleştirisinde bulundu. 

Ulyukayev, vatandaşa paralarını daha önce tuttukları birimde muhafaza etmeleri tavsiyesinde bulundu. Ulyukayev, Aralık başında yaptıkları ekonomik beklenti tahminlerinin revize edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, "Buna şimdilik cevap veremem" yanıtını verdi.

Rusya'da Merkez Bankası'nın faiz artırım kararına karşın dolar ve avro rekor yükselişine devam ederken, avro 100, dolar 80 ruble seviyesini aştı. Moskova Borsası yüzde 11,67 kayıpla 600 puanın altına gerilerken, bu seviyeler 2009 Mart ayından bu yana görülen en düşük değer oldu. Rusya'da dolar, yaptırımlardan önce Mart başında 36 ruble seviyesinde işlem görüyordu. Bugünkü artışlarla dolar 9 ayda iki kat artmış oldu.