BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Rus Kesimi'ne akademik ders!

Uluslararası Grafik Tasarım Birlikleri Konseyi (ICOGRADA), Güney Kıbrıs'ın en büyük ve en eski üniversitesi olan 'University of Nicosia'yı üyelikten attı

Abone ol

Güney Kıbrıs'taki 'University of Nicosia', Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne bağlı Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nün Uluslararası Grafik Birlikleri Konseyi'ne (ICOGRADA) üye olmasına sert tepki gösterdi. Ancak birlik, bu tepkileri bilimsel davranışa ve sanatın evrenselliğine etik açıdan ters görerek Rum üniversitesini üyelikten attı.

Merkezi Kanada'da bulunan Uluslararası Grafik Tasarım Birlikleri Konseyi (ICOGRADA), Güney Kıbrıs'ın en büyük ve en eski üniversitesi olan 'University of Nicosia'yı üyelikten attı. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi'ne bağlı Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nün ICOGRADA'ya yaptığı üyelik başvurusuna şiddetle karşı çıkan ve üyeliğin kabul edilmesi halinde tüm uluslararası kurumları harekete geçirerek 'gayrı meşru' üyeliği şikayet edeceğini belirten Rumlar, ICOGRADA'nın beklenmedik şekilde hışmına uğradılar ve üyelikten atıldılar.

DAÜ Görsel Sanatlar Bölümü, Kasım 2010'da ICOGRADA'ya üyelik için başvurmuş ve bu başvuru Mart 2011'de kabul edilmişti. Üyelik anından itibaren ICOGRADA nezdinde çeşitli girişimlerde bulunan Güney Lefkoşa'daki 'University of Nicosia', yetkilileri, bu üyeliğin yasal olmadığını belirterek, şikayette bulunulacağını belirtmiş ve ICOGRADA'yı 'üyelikten ayrılma' ile tehdit etmişti.

SANATA AYKIRI

ICOGRADA ise, bilimsel davranışa ve sanatın evrenselliğine etik açıdan ters düşen bu tür davranışları benimsemediğini, dünyanın her tarafından kaliteli grafik tasarım içerikli kurumları bünyesinde bulundurmaya devam edeceğini belirterek, "University of Nicosia'nın üyeliğine son verilmiştir" açıklamasını yaptı.

RUMLAR TEPKİLİ

Üniversitenin ismi, ICOGRADA resmi internet sitesinden de çıkarıldı. ICOGRADA'ya Rum kesiminden üye olan diğer okul Limasol'daki 'University of Tecnology'nin ise üyeliği devam ediyor. Ancak 'atılan' üniversitenin, ülkenin en köklü ve en büyük okulu olması ve siyasetçilerin bu karara tepki göstermesi, 'ülke olarak tepki gösterilmesi'ni gündeme getirdi. Bu nedenle, ICOGRADA'da üye kalan diğer Rum üniversitesinin de karar verme aşamasında olduğu, üniversitede, ICOGRADA'nın davranışının bir üniversiteye değil, bir ülkeye yapılmış olduğunu düşünenlerin sayısının yüksek olduğu belirtildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Görsel Sanatlar Bölümü hocaları Senih Çavuşoğlu ve Ümit İnatçı, siyasi bir takım manevralarla sanatın ve kültürün uluslararası arenada engellenemeyeceğini, Rumların girişimlerinin rahatsız edici boyutlara ulaştığını belirterek, tüm yaşananlara rağmen Lefkoşa Üniversitesi'nin üyelikten çıkarılmasına üzüldüklerini belirttiler.