BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.421,05
HABER /  DÜNYA

Rumlardan insanlık ayıbı

KKTC Başbakanı Soyer, Rumlar'ın KKTC'nin Lübnan'a yardımını enngellediğini söyledi

Abone ol

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC'nin Lübnan'a yaptığı insani yardıma da engel olmaya çalıştığını söyledi.

Ferdi Sabit Soyer, bir kabulünde yaptığı açıklamada, ''Teknik komitelerin çalışmasıyla bu tür insani konularda insanlığa daha fazla katkı sağlama fırsatı bulacaklarını belirterek, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a, insani konuları engellemeyip Kıbrıslı Türkler ile işbirliği yapma çağrısı yaptı. Soyer, ''Bu insani değildir. Bu, siyasetin, bir insani yardımın önünü kesmek için kullanılmasıdır. Biz insani bir yardımdan siyasal bir fayda çıkarma peşinde değiliz'' dedi.

Denizyoluyla Lübnan'dan kaçan siviller için transit liman olarak kullanılan Gazimağusa Limanı'nda büyük bir hizmet verildiğini kaydeden Soyer, hizmet verilen 3 bin 578 yolcunun 86'sının hastanede tedavi edildiğini, geriye kalanların da limanda ayakta sağlık hizmeti aldıklarını bildirdi. Soyer, 20 kişinin aileleriyle birlikte tedaviye sevkedildiğini ve 8 kişinin de İstanbul üzerinden uçakla ülkelerine gönderildiklerini kaydetti. Ercan Havaalanı ve Gazimağusa limanlarının yardım ve tahliye için kullanılmasında her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Soyer, çok yorucu bir deniz yolculuğu yaparak KKTC'ye ulaşan kişilerin, Ercan Havaalanı üzerinden daha hızlı bir biçimde ülkelerine götürülebileceğini anlattı.

İlerleyen günlerde daha fazla insanın Gazimağusa Limanı'na uğrayacağı yönünde duyumları olduğunu ifade eden Soyer, ''Sağlık Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı başta olmak üzere tüm birimlerin tahliyede etkin rol almaya hazır olduklarını söyledi. Soyer, tatil nedeniyle kapalı bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi'ne ait 350 yataklı yurdun da bu amaçla hizmet verecek biçimde organize olduğunu sözlerine ekledi.