BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.499,24
HABER /  GÜNCEL

Ruhani: Çözüm yolu tehditler değil müzakereler olmalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, uluslararası topluma, ülkesinin nükleer programı konusunda ciddi ve kapsamlı görüşmeler yapılması çağrısında bulundu ve sorunlara gerçekçi bir bakışla yaklaşılırsa endişelerin kısa sürede giderilebileceğini belirtti.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, uluslararası topluma, ülkesinin nükleer programı konusunda ciddi ve kapsamlı görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

Pazar günü yemin ederek görevine başlayan Ruhani, düzenlediği ilk basın toplantısında, her iki tarafın endişelerinin kısa süre içinde çözüleceğine inandığını söyledi.

Ancak İran Cumhurbaşkanı sorunlara çözüm bulma yolunun tehditler değil müzakereler olması gerektiğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri, yeni Cumhurbaşkanı Ruhani liderliğindeki İran'ın, tüm dünyada derin endişe yaratan sorunları çözmek için bir şansa sahip olduğunu açıklamıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Eğer bu hükümet, uluslararası sorumluluklarını yerine getirmek için kararlı adımlar atmayı tercih eder ve soruna barışçı bir çözüm bulmayı isterse, bu durumda Amerika Birleşik Devletleri'ni işbirliği yapabileceği 'bir ortak' olarak bulacaktır" ifadelerine yer verilmişti.

Batılı ülkeler İran'ın nükleer programının silah üretme amaçlı olduğundan şüphelenirken Tahran yönetimi nükleer programın tamamen barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.

İran, Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan uluslararası grubun, 'uranyum zenginleştirmeyi bir an önce durdurması' çağrısını defalarca reddetti.

Tahran'da yerli ve yabancı basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın uranyum zenginleştirme programının barışçı ve yasal olduğunu vurguladı ve uygulamanın devam edeceğini söyledi.

Gerçekçi bakış

Ruhani, bu konuda uzun süredir devam eden anlaşmazlıkları çözmeye kararlı olduğunu belirterek "Biz, zaman kaybetmeden, diğer taraflarla ciddi ve kapsamlı görüşmeler yapmaya hazırız. Tarafların endişelerinin bu görüşmelerle kısa sürede çözüleceğine eminim. Ancak yasal çerçevenin dışındaki talepler ya da mantıksız ve eskimiş dayatmalar bu sürece yardımcı olmaz. Sorunlara gerçekçi bir bakışla yaklaşmalıyız" dedi.

İran'ın haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Ruhani, "Gündemi müzakereler üzerine kurmalıyız, tehditler üzerine değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'da neler olduğunu hâlâ tam olarak anlayamadığını ve Haziran ayında yapılan seçimlerin ardından 'düzgün ve yaklaşım sergileyen' bir tutum izlemediğini ifade etti.

Savaş çığırtakanları

Washington yönetimini sözleriyle davranışlarının birbirini tutmadığını savunan Ruhani, büyük olasılıkla İsrail'i kastederek, "Müzakereler yerine savaş çığırtkanlığı yapan ve yabancı bir ülkeden emir alan bir grup var" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, basın toplantısında ayrıca, kuracağı hükümetle şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim sergileyeceği sözünü verdi.

Ruhanî, görevinden ayrılan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'dan yüksek enflasyon, iç ve dış rezervleri düşük bir hazine, gıda sıkıntısı ve uygulanan ekonomik ambargolar gibi pek çok sorunu devraldı.

Hasan Ruhani, tüm sorunları çözmek için çaba göstereceğini belirtti ancak "Halkın desteği olmadan hükümetin uzun vadeli hedeflerine ulaşması mümkün olamaz" diyerek toplumun her kesiminden destek istedi.