BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Romanların sorunları AB gündeminde

Romanların sorunları Budapeşte'de başlayan Avrupa 5.Roman Platformu'nda masaya yatırıldı.

Abone ol

Avrupa Roma Platformu, Avrupa Birliği'nin inisiyatifinde faaliyet gösteriyor ve bundan önceki toplantılarının tümünü Brüksel’de düzenlemişti.

Romanlar, Avrupa'nın en önemli azınlıklarından

Platformun amacı, Avrupa Birliği'nin en önemli azınlıklıklarından biri olan Romanların sorunlarını uzun vadede çözmek ve üye ülkelerin güçlerini ve amaca yönelik programlarını birleştirmek.

İşte bugün Budapeşte'de başlayan toplantıda da neşeli bir Çigan müziğinin ardından gündeme yine ciddi ve ağır sorular getirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu İnsan Hakları Sorumlusu Vivien Reding konuşmasında bugün Avrupa'da on milyondan fazla Romanın açlık sınırı altında yaşadığını söyledi.

Reding, Avrupa'da Roman çocukların kaderinin de daha doğarken belirlendiğinin, çünkü Romanların okula gidemediğinin altını çizdi ve "Eğer koşullar değişmezse, yoksul Roman’ın çocuğu da yoksul olmaya mahkûm" dedi.

Vivien Reding ayrıca bu durumun değişmesi için her Avrupa vatandaşına tek tek görev düştüğünü belirtti.

Hedef ortak bir Roman stratejisi

5. Avrupa Roman Platformu'nun temel amacı, Avrupa'da birleşik bir Roman stratejisi yaratabilmek.

Eğer bu gerçekleşirse, o zaman programın uygulanması da yasa hükmüne alınacak, yani üye ülkelerde uygulanıp uygulanmadığı Brüksel tarafından yakından takip edilecek.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da konuşmasında, Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak bu toplantının Budapeşte'de yapılmasının önemini vurguladı ve Macar hükümetinin ülkedeki Romanlarla ilgili bir proje hazırladığını, yüz bin Roman'a iş yaratacak bu projenin önümüzdeki hafta açıklayacağını belirtti.

Platform toplantısı, Roman asıllı bir Macar gazetecinin protestosuna da sahne oldu.

Macar başbakanın konuşması sürerken Roman gazeteci üzerinde "Beni vurmayın" yazılı bir tişörtle kürsünün önüne çıktı ve Macaristan'da geçen yıl gerçekleşen Çingene cinayetlerini protesto eden bildiriler dağıttı.

Roman gazetecinin güvenlik mensupları tarafından sessizce dışarı çıkarılmasıyla toplantıya devam edildi.