BIST 9.754
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,68
HABER /  DÜNYA

Riceın planı tutulmadı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Lübnan planı şüpheyle karşılandı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın sürpriz Lübnan ziyareti sırasında açıkladığı planın Beyrut'ta şüpheyle karşılandığı bildirildi. Washington Post gazetesinin Amerikalı ve Lübnanlı yetkililere dayanarak verdiği haberine göre, Rice, dün Beyrut'ta, Lübnan'ın sınır bölgesine NATO komutasında 60 ila 90 gün süreyle bir uluslararası güç yerleştirilmesi ve bir tampon bölge oluşturulması, ardından da bu gücün, Lübnan ordusunun güneyi kontrol altına alması ve Hizbullah'ı silahsızlandırmasına yardımcı olması önerisinde bulundu.

Rice'ın çatışmalara son verme, Lübnan hükümetine destek sağlama ve Hizbullah'ı zayıflatma amacıyla açıkladığı bu planının Başbakan Fuad Sinyora ile Lübnan'ın seçilmiş önde gelen Şii ve diğer yetkilileri tarafından şüpheyle karşılandığını yazan gazete, Sinyora ve Hizbullah ile yakın bağları bulunan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin, Hizbullah'ın Şiilerin çoğunlukta olduğu Güney Lübnan'daki varlığından vazgeçmeyeceği uyarısında bulunduklarını bildirdi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklama yapan Beyrut'taki Amerikalı yetkililer, Sinyora'nın yine de, krizin başlamasından bu yana ABD'nin ilk büyük diplomatik hamlesi olan bu planı daha dikkatlice inceleme ve hükümet üyeleriyle değerlendirme sözü verdiğini belirttiler. Gazeteye göre, plan çerçevesinde Rice, Amerikan hükümetinin 30 milyon dolar yardımda bulunacağını da açıkladı.

ABD'nin yardım çerçevesinde Lübnan'a 100 bin sağlık kiti, 20 bin battaniye ve 2 bin plastik örtü vereceği, Amerikan ordusunun yardıma bugünden itibaren başlayacağı kaydedildi. Lübnan Başbakanı Sinyora'nın dünkü görüşmeler sırasında Rice'ı acil ateşkes konusunda baskı altında tuttuğunu yazan gazete, ABD'nin de, 4 milyon nüfuslu Lübnan'da 750 bin civarında kişinin evinden olmasıyla ortaya çıkan insani krizden ötürü Arap ve Avrupa ülkelerinin giderek artan baskısı altında bulunduğunu kaydetti.