BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL

Reuters'tan çarpıcı Berat Albayrak ve Merkez Bankası iddiası! Erdoğan'a 2 gün ekonomi sunumu yapılınca...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ı görevden alma kararı ve Berat Albayrak'ın Hazine Bakanlığı görevinden istifasının perde arkasıyla ilgili Reuters'tan bomba iddia! "Erdoğan, MB Başkanı'nı görevden almaya ekonomiyle ilgili sunumların ardından, birkaç saat içinde karar verdi."

Abone ol

Reuters, dört kaynağa dayandırdığı haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) başkanını 6 Kasım Cuma günü değiştirme kararını, ekonominin hassas bir durumda olduğunu anlatan sunumların ardından aldığını öne sürdü.

Naci Ağbal ve bazı AK Partililer brifing verdi

Reuters'a konuşan ve olayların gidişatından haberdar olan dört kaynağın aktardığına göre Naci Ağbal, kendisiyle beraber başka üst düzey AK Partililerin Erdoğan'a döviz rezervlerinin eridiğini aktarmasının ardından TCMB başkanlığına atandı.

Brifingde Erdoğan'a neler anlatıldı?

Haberde en az iki gün boyunca yapılan sunumlarda Erdoğan'a yabancı yatırımın ülkeye getirilmesinde sıkıntı yaşandığı ve Türk Lirası'nın yılın başından beri yüzde 30 değer kaybettiğinin anlatıldığı iddia edildi.

6 Kasım'da Murat Uysal'ı çağırıp...

Reueters'ın haberine göre Erdoğan bu sunumların ardından alarma geçti; 6 Kasım Cuma günü o dönem Merkez Bankası başkanı olan Murat Uysal'ı yanına çağırarak döviz rezervlerinin bu yıl neden yarıya indiğini ve bununla ilgili ne yapmayı düşündüğünü sordu. Reuters'ın konuştuğu kaynaklar, bu konuşmanın ardından Erdoğan'ın Uysal'ı görevden almaya ikna olduğunu belirtti.

Berat Albayrak o iki toplantıya çağrılmayıncaBerat Albayrak'ın ise Uysal'ın görevden alınmasının ardından gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından istifa ettiği öne sürüldü.

'Birkaç saat içinde gerçekleşti'

AK Parti'ye yakın bu kaynaklara göre Uysal'ın görevden alınması ve eski maliye bakanı Naci Ağbal'ın TCMB başkanlığına atanması birkaç saat içinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı'nın konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiği aktarıldı.

Erdoğan'a işsizlik dalgası uyarısı yapıldı

Aynı kaynaklar aynı zamanda Erdoğan'ın gelmesi beklenen işsizlik dalgası konusunda da uyarıldığını ifade etti. Habere göre ayrıca bu sunumlarda iş dünyasının işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından büyük bir işsizlik dalgasının gelmesinden çekindiği de Erdoğan'a bildirildi.

'Erdoğan ekonomiyle ilgili bilgilendirilmiyordu'

Haber ajansının konuştuğu üç kaynak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi konusunda doğru bir şekilde bilgilendirilmediğini öne sürdü. TCMB başkanlığına yapılan atamanın ardından Berat Albayrak, hazine ve maliye bakanlığı görevinden 8 Kasım Pazar günü istifa etmişti.

Albayrak'ın istifasının hafta sonu Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından geldiği iddia edildi. Albayrak'ın istifasının ardından 9 Kasım Pazartesi günü geç saatlerde hazine ve maliye bakanlığına Lütfi Elvan atandı.