BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,67
ALTIN 2.527,13

Renault Talisman Test Sürüşü

Talisman özellikle renk ve kaplama seçimiyle gerçekten o beklenen ağır başlı gizemli otomobil havasına da girebiliyor ama ben enerjik kombinasyonumla çok mutluyum.

D sınıfı ve dışarıdan ağırbaşlı görünen bir otomobilin içerideki özellikleriyle ve tasarımıyla bu kadar sportif hatta eğlenceli olacağı kimin aklına gelirdi.  Benim gelmezdi. Çünkü Talisman için her ne kadar modern bir iç tasarım beklentisi içinde olsam da bu tasarımın çok daha ağır başlı hatta sıkıcı olmasını bekliyordum. Yani dışarıdan hareketli detayları da olmasına rağmen ağırbaşlı görünüyor ama içeride özellikle ambiyans aydınlatmaları orta kısımda kocaman dijital ekran, direksiyon koltuklar her detay o kadar enerjik ki otomobilin dışarıdan nasıl göründüğünü unutuyor insan. Tabi buna sürüş dinamiklerinin etkisi de büyük. Ha tabi kişiselleştirebildiğiniz Talisman özellikle renk ve kaplama seçimiyle gerçekten o beklenen ağır başlı gizemli otomobil havasına da girebiliyor ama ben enerjik kombinasyonumla çok mutluyum.

Dış tasarıma çok değinmek istemiyorum ama led pure vision farların otomobile verdiği keskin bakışlardan bahsetmeden geçemem özellikle öndeki aracın dikiz aynasında görünen bakışlar çok kararlı. Üstelik bu farlarla görüntüyü bir kenara bırakırsak muhteşem bir aydınlatmaya sahipsiniz. Otomatik yanan uzun farlar geceyi tüm detaylarına kadar görmenizi sağlıyor ayrıca viraj içlerini direksiyon yönüne göre aydınlatması çok hızlı.

 

Konfor detaylarından önce Talisman sizi daha yanına yaklaşırken şımartıyor. Gündüz farları yanar, aynalar açılır ambiyans aydınlatması hazırdır ve koltuğunuz son bıraktığınız ayarlara geri döner. Evet geri döner çünkü siz inerken rahat edin diye kullandığınız ayarları size alan açmak için geriye doğru alır. Ekranda size özel hoşgeldiniz görseli ve sesiyle karşılanıyorsunuz. İç tasarımı ben çok enerjik buldum bunun sebeplerinden ilki Multisense sistemi. Bu siteme 8.7” lik multimedya ekranı kullanarak kolayca erişebiliyorsunuz. Bunun için orta konsolda bulunan kumandayı kullanıyorsunuz. Bu sistemle otomobilin sürüş modunu değiştiriyor yani bir nevi konfor seçiminizi ayarlıyorsunuz. Sürüş modunuza göre yani ruh halinize göre otomobilin içindeki baskın renk, gösterge paneli grafikleri ve otomobilin sürüş tepkileri değişiyor. Comfort, eco, sport, neutral veya kendi kişisel modunuzu seçebiliyorsunuz. Bu kocaman ekrandan ayrıca koltuğunuzda masaj ayarlarını yaparak  kendinizi şımartabiliyorsunuz ayrıca Talisman sadece sizi değil yanınızdaki yolcuyu da düşünüyor yani hem sürücü hem de yolcu koltuğunda masaj özelliği sunuyor. Masaj özellikleri yanında hem ısıtma hem de havalandırma özelliğine sahipler yani konfor için tüm detaylar düşünülmüş. Bu ekrandan ayrıca klima ve radyo gibi klasik özellikleri de kontrol edebiliyorsunuz. İnternet bağlantısıyla R-Link store ulaşabilir ve Renault uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca belirtmek istiyorum ki dokunmatik ekranın tepkileri çok hızlı. Yine bu ekrandan 360 derece görüntüye ulaşarak otomobilinizi güvenle park edebilirsiniz. Veya park için eller serbest sistemiyle direksiyonu Talismana bırakır siz sadece gaz ve freni kontrol ederek daha da kolaya kaçabilirsiniz. Yine bu ekrandan içerideki havanın kalitesini kontrol edebilirsiniz. Hatta sizin kontrol etmenize gerek kalmadan dışarıda kirlilik fark ettiğinde sistem otomatik olarak devir daim moduna geçer. Akıllı klima sistemi ise kabindeki nem oranını kontrol altında tutar yani özellikle bu mevsimlerde camda buğu sorunu bu şekilde çözülmüş oluyor. Clean ve Relax seçenekleri ile içerideki atmosferi de kendi isteğinize göre ayarlayabiliyorsunuz.  Eşya gözleri ise toplamda 25 litre. Kol dayamaların soğutmalı bölümünde içecekler soğuk kalabiliyor kışın değil ama yazın bu özellik muhteşem. Baş ve diz mesafesi sınıfı gereği zaten geniş bagaj 608 litre gibi geniş bir alana sahip. Ayrıca bagajı ayağınızın bir hareketiyle açabiliyorsunuz. Bu özelliği şu ana kadar en kolay kullanabildiğim otomobil Talisman oldu. Genelde ayağı birkaç kez sallamak gerekir sensörü bulabilmek için ama Talisman’da basit bir hareketle açabildim ve bu nedenle sıkılmadan bagajı sürekli bu şekilde açtığım ilk otomobil oldu.

 

Güvenliğe gelirsek, Talisman bu konuda da konforda olduğu gibi sürücüye destek olmak adına donatılmış. Öncelikle belirtmek gerek ki EURONCAP çarpışma testinden beş yıldız aldı. Aadptif Cruise sistemi ile seyir halinde önünüzdeki aracın hızına göre belirlediğiniz hızda ilerler. Yani siz 120 km hıza ayarlı iseniz önünüzdeki araç bu hızın altına düştüğünde sizin hızınızda düşüyor eğer önünüz deki araç hızlanır yada artık önünüzde değilse ine belirlediğiniz hıza otomatik olarak çıkar.  Kör nokta uyarı sistemi, şerit takip ve şeritte kalma sistemi, şehir içi aktif acil fren desteği sürücüye destek olan sistemler arasında. Otomobilde birde 4 control sistemi bulunuyor. Bu sistem Talismanın tekerleklerinin açısını saniyede 100 kereden fazla ayarlıyor ve arka ve ön tekerlekler birbirinin zıt yönünde hareket edebiliyor, direksiyon açışı daralıyor ve bu sayede özellikle şehir içinde bu kocaman sedan küçük bir otomobil gibi çevik ve rahat manevra yapabiliyor.

Test otomobilimde 1.6 litrelik 160 beygir güç üreten dizel motor bulunuyor. 380 gibi yüksek bir tork değerine sahip. Bu motora 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman eşlik ediyor. Bu ikilinin uyumu muhteşem. Otomobilin çevik ve seri gidişi sakin kullanımı özellikle virajlı yollarda pek mümkün kılmıyor. Daha doğrusu ister istemez biraz performans beklentisine giriyorsunuz çünkü istediğinizi anında veriyor otomobil. Seri virajlardaki dengesi de kendinize olan güveninizi artırıyor. Bu şekilde spor modda kullanımla 6.4 litrelik bir yakıt tüketim değeri görüm ben. Kullandığım otomobiller arasında yalıtımı en iyi olanlardan. Ben bu otomobilden bu kadar keyif alacağımı ummazdım. Fiyatı ise (aralık 2017) 15.750 TL ile donanıma göre 206.900 TL arasında değişiyor.