BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Refik Erduran'ın bakana yolladığı mektup sızdı şok satırlar

Oyun yazarı Refik Erduran Turizm ve Kültür bakanı Nabi Avcı'ya yazdığı mektupla medyaya düştü. Mektupta tiyatro camiası için şoke eden tanımlamalar var.

Abone ol

Tiyatro camiası oyun yazarı Refik Erduran'ın bakana yazdığı şikayet mektubu ile çalkalanıyor. Tiyatrocular için şoke eden tanımlamalar kullanan Refik Erduran, onlar için "batı maymunlarımız' diyor.

Mektubun medyaya düşmesi de olay oldu. Refik Erduran cephesi mektubun sızdırılmasından DT Genel Müdür Vekili Nejat Birecik'i sorumlu tuttu.

Refik Erduran’ın Bakan Avcı’ya yazdığı mektuptaki olay satırlar şöyle;

-“Aziz dostum, Nabi Bey kardeşim. Afiyettesiniz inşallah. En geniş ve yapışkan asalak kesimimiz kendilerini ‘beyaz Türk’ sayan, sırtından geçindikleri halktan iğrenen Batı maymunlarımız. Temel bahaneleri dindarlıkla yobazlığı bir tutmak, savunur göründükleri demokrasiyi de hiçe sayarak ‘cahil’ çoğunluğu ülke yönetiminden dışlamak. Bugün kör dövüşümüze sonverip tartışmaları mantık sınırlarına çekmenin ilk şartı sahte “aydın” kesimindeki nifak tiryakilerinin şirretliklerini etkisiz kılmak, kutuplaşmayı geriletmek.

POZCU VE ŞOVCU EDEPSİZLER

Kültür ve sanat o yönde öncü rol oynayarak çatık kaşları gevşetip gülümsemeleri artırabilir. Buna yarayacak çok etkili potansiyele sahip kurumlar da var devletin elinde. Ama yıllardır nedense kullanılamıyor. Daha doğrusu kullanılıyor ama içlerindeki pozcu, şovcu, çıkarcı edepsizler tarafından, devlete karşı. Sebep? Devletin korkaklığı! Evet, aynen öyle. Hayretle seyrediyorum. Kurumların amiri ve sorumlusu yetkililer bir avuç yaygara şantajcısı karşısında en basit yasal önlemleri alamıyor, yılan görmüş tavşan gibi felç oluyorlar.

BAKAR KÖR TAVŞAN YÜREKLİ...

Vaktinizi alma pahasına böyle şeyleri niçin anlattım? Çünkü hazırlanmakta olan hükümet programı üstüne konuşmaları dinliyorum; kültür ve sanata ilişkin tek söz duymadım. Yazanlara lütfen söyleyin de “Devletin imkânlarıyla kültür ve sanat millî birlik şuurunun geliştirilmesi için kararlılıkla değerlendirilecektir” gibi bir iki cümle yer alsın programda. Ve icraat başlayınca inşallah lafta bırakılmayıp gerçekten kararlı davranılsın. Yoksa, şu seçim sonuçlarına dayalı yeni hükümetimiz de bakar kör ve tavşan yürekli çıkarsa, yandı gülüm keten helva.

İlginize vatandaş sıfatıyla peşin teşekkürlerimle...”

NİYE BÖYLE BİR MEKTUP YAZDI

Mektubu doğrulayan Erduran, Bakan Avcı’nın “30 yıllık dostu olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmesinin de çok doğru bir tercih olduğunu” belirterek, “kendisini bakanlığa bağlı kurumlar için, özellikle de resmi ve ödenekli tiyatrolar için uyardığını” aktardı.

TEPKİLER GELDİ

Mektubun sızmasının ardından camiadan tepkiler de gecikmedi. Rejisör Yücel Erten, kişisel facebook hesabından Erduran’a şöyle cevap verdi: “Beni ‘En aktif nifakçı’ olarak nitelendirmiş. Şöyle desem anlar mı, bilmem: ‘Spartakus benim!’”

İstanbul DT oyuncusu Atsız Karaduman da “Birecik ile Erduran’ın daha öncesinden olan dostluğuna atıfta bulunarak”, “Bakanlık koridorlarında lacileri giyip, bakanların yalak ve salağı olan zevatlarla kavgam her daim sürmüştür ve sürecektir.” dedi.