BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 35,00
ALTIN 2.434,64
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ramazanın kitapları ve müzikleri

Bu Ramazan birbirinden etkileyici kitaplar ve albümler bizlerle buluşuyor.

Abone ol

Bu sene Ramazan’da kitap ve albüm bolluğu yaşanıyor. İnsanlar bir taraftan oruç tutarken, diğer taraftan da birbirinden etkileyici kitapları okuyacak, ilahileri dinleyecek. Böylece Ramazan’ın manevi atmosferini daha yakından hissedecek.

Ramazan ayına çok az bir zaman kaldı. Hemen herkes, iftar ve sahur programları yaparken bir taraftan da Ramazan ayını en iyi şekilde eda etme derdinde. Sadece Ramazan’a özel yemekler yapılıp, özel mekanlar ziyaret edilmeyecek elbet. Bu atmosferi en iyi şekilde teneffüs etmek için dinî yayınlara ve tasavvuf müziği eserlerine de yoğun bir ilgi oluşacak. Şu an her şey Ramazan’a programlanmış durumda. Hatta şimdiye kadar hiç dinî içerikli kitaplar yayımlamayan yayınevleri ve müzik şirketleri, Ramazan atmosferine uygun yayınlar ve albümler çıkarmaya hazırlanıyor. Doğan Kitap’tan geçtiğimiz günlerde bir Ramazan projesi olarak piyasaya çıkan Tarik Ramazan imzalı ‘’ kitabı bunlardan bir tanesi. Adından anlaşılacağı üzerine Peygamber Efendimiz (sas)’in hayatını anlatan bir eser. Son yıllarda Alfa, Kabalcı ve Hayy Kitap gibi yayınevlerinin dinî içerikli yayınlar çıkarması Ramazan piyasasının artmasına bir anlamda vesile de oldu diyebiliriz.

Daha önce de 6 ciltten oluşan Mevlânâ serisi hazırlayan Doğan Kitap, Ahmet Özhan’ın Ramazan hatıralarını anlattığı bir kitabı Ramazan ilahileriyle birlikte okuyucularına sunuyor. Ayrıca Nihat Hatipoğlu’nun ‘’ ve Ender Saraç’ın ‘Ramazan’da Sağlıklı ve İnce’ isimli kitapları da raflardaki yerini alıyor.

Peygamber Efendimiz’in ilk kez nübüvvet öncesi hayatını konu alan ve Casim Avcı’nın kaleminden çıkan kitabı ise Hayy Kitap tarafından hazırlandı. Kitabın editörü Ömer Türker, kitabın amacı Peygamber Efendimiz’in peygamberlik sonrasında olduğu gibi öncesinde de müşrik bir toplumda erdemli bir insan olduğunu herkesin görmesini sağlamak. Ramazan ayına birçok proje ile girmeye hazırlanan Timaş Yayınları’nın bu kapsamdaki en önemli kitabı Hüseyin Cisri’nin ’si. Kitabın editörü Emine Eroğlu ‘Bütün bir yıl boyunca sattığımıza yakın kitabı Ramazan’da da satıyoruz.’ diyerek Ramazan yayıncılığının önemine vurgu yapıyor.

Diğer yayınevlerinde de birinci sırayı yine Peygamber Efendimiz’in hayatını anlatan eserler alırken, müzik şirketleri de tasavvuf ağırlıklı eserlere yer veriyor. Ünlü tasavvuf müziği yorumcusu Halil Necipoğlu’nun sesinden cevşen içindeki dualar Rec bysaatchi etiketiyle dinleyicilere sunuluyor. Kültür Bakanlığı’nın güzel sesli solistlerinden biri olan Bora Uymaz’ın Ramazan ilahilerini kendine has yorumuyla seslendirdiği ‘Yunusca’ da Ulus Müzik’ten çıkıyor. Ünlü hafız Kani Karaca ile Doğan Ergin’in adını taşıyan ‘Destegül’ albümü de Sufi Müzik tarafından müzikseverlerle buluşuyor.
(Dilek Güray)