BIST 9.691
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.492,27
HABER /  GÜNCEL

Ramazan davulu yok olacak

İzmir İl Müftüsü, davula gerek olmadığını söyledi ve zamanla yok olacağını anlattı.

Abone ol

İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, yaptığı açıklamada, İslamda ramazan davuluyla sahura kalkmak diye bir mecburiyetin olmadığını belirterek, saat kullanımının çok yaygın olmadığı dönemlerde başlayan ve öteden beri devam eden bir gelenek olduğunu belirtti. Ramazanda davul çalınmasıyla ilgili farklı görüşler bulunduğuna dikkati çeken Acar, ''Kimilerine göre 'Davula gerek yok', kimilerine göreyse 'Gerek var' düşüncesi hakim'' dedi.

Kendisinin ''Ramazanda sahura kalkmak için davula gerek olmadığı kanısında'' olduğunu kaydeden Acar, davulun gece zamanlı zamansız çalınarak insanları rahatsız ettiğini ve istirahatini bozduğunu düşündüğünü ifade etti. Acar, ''İnsanları uyandırma amacıyla geceleri çalınan davul artık bu işlevini yitirmiştir, gürültü kirliliği yaratmaktadır. Artık insanlar cep telefonunun çalar saatiyle uyanıyor. Davul, uyandırma amacını yitirmiştir'' diye konuştu.

RAMAZAN DAVULCULUĞU YOK OLABİLECEK BİR GELENEK
Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ise eline davulu alanın ramazan davulculuğu yapmasından yakındı. Bir grup insanın geçimini bu yolla sağladığını ve bu işin bir ''rant kapısı'' olduğunu kaydeden Aydoğan, ''Milletin artık davulla sahura kalktığı yok'' dedi.

Bu geleneğin Türkiye'nin birçok yerinde devam ettiğini, ancak eninde sonunda kalkacak bir gelenek olduğunu ifade eden Aydoğan, davulculuğun eski cazibesini yitirdiğini de savundu. Kentlerin artık büyüdüğünü ve insanların yüksek katlarda yaşadıkları için davul sesini duyamadıklarını belirten Aydoğan, ''Gerekli bir şey olmasa da gelenek şimdilik devam ediyor. 10 bin kişi şikayet eder, ramazan davulculuğunu kaldırırsınız. Sonra 10 bin kişi kalkar 'Niye kaldırdınız' diye eylem yapar. Büyükşehirlerde çok uzun süre dayanabilecek bir gelenek olarak görmüyorum'' diye konuştu.