BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.410,52
HABER /  RAMAZAN

Ramazan ayında hangi esmaları zikretmeliyiz?

Esmaların Gizli Hazinesi kitabının yazarı Nilda Ferhan Efeçınar'la Ramazan ayının güzelliklerini konuştuk ve sizler için bu mübarek ayda çekilmesi gereken zikirleri öğrendik.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Nilda Ferhan Efeçınar, İnternethaber okuyucuları için Ramazan ayının güzelliklerini anlattı ve 11 ayın sultanı Ramazan ayında inananların Allah'ın hangi isimlerini daha çok zikretmesi gerektiğini söyledi.

Esmaların Gizli Hazinesi kitabıyla herkesin sevgisini kazanan yazar Efeçınar, bu aya özel haftalık çalışmalarını da siz değerli internethaber okuyucuları ile paylaşacak. İlk haftalık çalışmasını bizler aracılığı ile sizlere duyuran Efeçınar, bu ay en çok, Allah Hu (okuma sayısı 1001) Ya Hayyü Ya Kayyumu (okuma sayısı 870) Ya Latifu celle celalühü (okuma sayısı 129) Ya Aliyyu celle celalühü (okuma sayısı 110) Ya zül Celali vel ikram (okuma sayısı 1100) Ya Malikel Mülk (okuma sayısı 212)
Ya Allah Ya Kerim Ya Vehhab Ya Zettavli (okuma sayısı 1302) zikirlerinin okunmasını tavsiye ediyor..

basliksiz-1.20150619102708.jpg


Ramazan ayı ay takvimine göre dokuzuncu aydır. Ramazan kelimesinin anlamları hakkında şöyle bilgiler vardır;

1. Yağmur anlamına gelen “ Ramda” kelimesinden türetildiği bilgisi vardır. Allahın rahmetinin inmesi ve yeryüzünü temizlemesi anlamına geldiği için bu aya Ramazan adı verildiği söylenir. İnsanların ve toplumların günahlarından arınmasının amaç edinildiği bir ay olma olasılığı çok yüksektir. Bu anlamıyla arındırıcılık özelliği olan bir ay anlamına gelir.

2. Bir diğer bilgiye göre bıçakların ya da sivri demirlerin uçlarını keskinleştirmeye yarayan iki bileğici taşa verilen isim olan “ ramad” kelimesinden de türediği söylenmektedir. Bu anlamına göre iradeyi keskinleştiren bir anlamı içermektedir.

3. Bir diğer düşünceye göre güneş altında kızgınlaşan taşlara “ramad” adı verilmektedir. Bu kelimeden türediği düşünülecek olursa Allah’ın nuruyla pişmek ve olgunlaşmak anlamı ortaya çıkacaktır.

Ramazan kelimesinin hangi kökten ya da kelimeden üretildiği tam olarak netleşmese bile yukarıda tanımı geçen üç hal de Ramazan ayının güzelliği hakkında bilgi veriyor.

İYİ Kİ RAMAZAN AYI VAR

Ramazan ayı Allah’ın nurunun ve rahmetinin yoğun bir biçimde bizlere ulaştığı çok özel bir aydır. Bu ay içerisinde iman etmiş kişiler Allah’a yönelerek kendi nefsi arzularını ve hırslarını düzenlerler ve kontrol altına almayı öğrenirler. Günahlarından istiğfar, tövbe ederek arınma yolculuğunu başlarlar. Yardımlaşarak ve paylaşarak sevginin ve iyiliğin güzelliğini yaşarlar. İnsanın insan olduğunu hatırladığı özel ve çok değerli bir aydır. İyi ki Ramazan ayı var...

BU AYDA İNSANLAR ZAYIFLIKLARINA KURBAN OLMAMAYI ÖĞRENİRLER 

Allah her insanı belirli bir yazılım programıyla yaratır. Buna kişinin fıtratı deriz. Fıtrat, kişilik özelliklerini içeren yazılımıdır. Bu kişilik özellikleri içerisinde adına Takva dediğimiz olumlu ve güçlü davranış modelleri de vardır, adına Fücur dediğimiz günaha yatkın ve zayıf yönleri de vardır. Her insanın Fıtratında takva ve fücur vardır. Bu dünya sınavında amaç kişinin Takva dediğimiz iyilik ve güzellik içeren yönlerini beslemesidir. Fücur deden günaha yatkın ve zafiyet duyduğu yönlerinden uzak durmayı başarabilmesidir. Ancak bir insan kıskanç doğduysa programı bu özelliği yüksek kodlandıysa(çünkü bu onun sınavı olacak) bu insanın kıskançlığı yok olmaz insan iradesini ve aklını kullanarak kıskançlığını yönetir yani nefsinin olumsuz seslenmesine kulağını tıkar. İşte ramazan ayında iman etmiş kişiler kendi zayıflıklarına kurban olmamayı öğrenirler. Öfkeli bir fıtratı varsa öfkesini yönetmeyi, şehvete düşkünse şehvetini yönetmeyi bu ay da Allah’a yönelerek öğrenir. İş bu aydaki uygulamayı diğer aylara da yayabilmektir, işte insanın halife olması için gerekli olan da budur. Ramazandan çıkar çıkmaz eski davranış modellerine yönelenler ne yazık ki başarısız olmuşlardır.

ARINMA AYIDIR 

Ramazan ayı aynı zamanda arınma ayıdır. Arınmak için önce kişinin hatalarından dolayı önce istiğfar sonra tövbe etmesi gerekir. İstiğfar ve tövbe çok karıştırılan kavramladır. İstiğfar yapılan hataların kirliliklerinden temizlenmek için, tövbe ise aynı hataları bir daha yapmamak için edilir. Tövbe edince de iş bitmiş olmaz, kişi hangi konuda tövbe etmişse o konu hakkında salih amel yapmalıdır yani tövbesinin ispatı olan doğru işler yapması gerekir. Allah vahyinde cennet hakkını kazanacaklar için sürekli şöyle bir ifadede bulunur; “ İman edenler ve Salih amel işleyenler” cennete gireceklerdir buyurur.

DEMEK Kİ SADECE İMAN ETMEK İŞE YARAMIYOR

Demek ki sadece iman etmek işe yaramıyor, imanın göstergesi olan Salih amel de yapması gerekiyor kişinin. Bunu netleştiren bir başka ayetin de ise “iman ettim demekle iş bittimi sanıyorsunuz, denemeye tabi olmayacağınızı mı düşünüyorsunuz” ibaresiyle bizi bilgilendirmiştir. Öyle olsa firavun da cennete girenlerden olurdu. O da son anda Musa’nın ve Harun’un tanrısına iman ettim dedi ama hemen akabinde boğuldu, imanının göstergesi için vakti kalmamıştı. Bunun gibi sadece Salih amel de işleyenler yani hayra ve barışa yönelik güzel işler de işleyenler cennete ulaşamıyorlar. Bunu bildiren ayeti de şu şekilde ” size en çok hayal kırıklığına uğrayacak olanlarınızı bildireyim mi? Onlar hayırlı ve güzel işler yaptılar ancak iman etmediler, bütün güzel işleri zayi oldu”.

basliksiz-1.20150619110336.jpg

HER AY RAMAZAN OLSA KEŞKE 

Evet, Ramazan ayında hem ibadet ediyoruz hem de ibadetimizin göstergesi ihtiyaçlı olanlara maddi desteklerde bulunuyoruz, insanlarla güzel iletişimde bulunmaya ve kalp kırmamaya özen gösteriyoruz, Allah’ı her zamankinden çok anarak onun yüceliğini daha çok idrak ediyoruz, kibrimizden ve egomuzdan uzaklaşıyor, nankörlük etmek yerine daha çok şükredip hamd ediyoruz. Yani hem iman ediyor hem de Salih amel işliyoruz. Her ay Ramazan olsa keşke.

BU AYDA MELEKLER SAF SAF İNERLER 

Bu muhteşem ayda Hz. Muhammed (sav) efendimize Kadir gecesi denen önceden hükmü kararlaştırılmış, programlanmış gece de vahiy inmeye başladı. (Şira yıldızı yani sirius A-B yay aralığı yaptı ve ufuk çizgisinde göründü. Bkz. Necm suresi. ) Gelen son vahiydi çünkü bir daha dünya var olduğu süre boyunca Şira gezegeni ufuk çizgisinde olamayacak, artık ufuk çizgisinin altına düştü.Ve o programlanmış gece müşrikler kendi gözleriyle gördüler Şira yıldızın (Sirius A ve Bnin ) yay aralığı yapıp ufukta belirdiğini. Bu onların da yalanlayamayacağı b,r şeydi. Çünkü ne zaman Şira yıldızı bu konumu alsa ya br peygamber doğuyor ya da vahiy geliyordu. Evet son vahiy olan Kur’an-ı Kerim Peygamberimize bu ayda inmeye başladı ve bu iniş kolaylaşsın diye vahiy enerjisinin ulaşmasını engelleyen tüm radyoaktif ışınlar yani cinler, iblisler bu dönemde uzaklaştırıldı. Melekler görevlerini yerine getirmek çin saf saf indiler. Bu nedenle yıldönümünü yaşadığımız içerisinde Kadir gecesinin de bulunduğu Ramazan ayında melekle saf saf inerler ve cinler, iblisler uzaklaştırılır. İnsanların kalplerine Allah’ı anmanın huşusu ve huzuru yayılır. Sevgi enerjisi sarıp sarmalamaya başlar inanları.

RAMAZAN MELEKLERİNİ GÖREBİLENLER MAVİ IŞIKLI OLARAK GÖRÜYOR

Ramazan melekleri görebilenlerin gözlerine mavi ışıklı olarak gökyüzünde görülüyorlar. Çıplak gözle mavimsi ışıklar halinde görülen “Ramazan Melekleri” nin fotoğrafları çekilemiyor.

BU AYI GÖZKYÜZÜ PLANETLERİ DE DESTEKLİYOR 

Her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayını da gökyüzündeki planetler de destekliyor. Merkür retrosu bitti ve diğer gezegenlerin uyumlu olduğu bir döneme girdik. Özellikle 20 ve 21 Haziran çok güzel enerjilerin aktığı günler olacak bolca dua etmek gerek. Bu ay sınavımız ani öfkelenme sınavı olacak aman aman dikkat. Oruç tutarken sınavınızı kaybetmeyin Sebebi de güneş ve Mars gezegenin çok yakın konumda olmaları. Sakin bir ay geçirmek için “Ya Halim” esmasını 88 er kere zikredebilirsiniz.

ÖNCE İSTİĞFAR ETMELİYİZ

Önce bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız tüm hata ve kusurlardan İstiğfar etmeliyiz. Yani Estafirullah çekmeliyiz bolca yani en az 1001 kere. Ardından tövbe etmeliyiz bir daha bilerek aynı hataları yapmayacağımıza dair. Tövbemiz de en az 1001 olmalı. Mümkünse Tövbe suresi okumalıyız. Sonra dilersek ikisini beraber “Tövbe estağfirullah el azim” şeklinde okuyabiliriz. Ardından Şükür ve Hamd esmalarını çekmeliyiz. Ya Şekür Ya Hamd (588 kere) şeklinde de çekilebilir. Eş Şekür ebced değeri 526, El Hamd esmasının ebced değeri ise 62 dir. Dilerseniz ayrı ayrı da zikredebilirsiniz.

HER HARFİN MELEĞİ VARDIR 

Allah’ın ilk emri “ İkra” yani idrak ederek oku’dur. Yani Kur’an-ı Kerim’in okunması emreder. Ancak ikra kelimesi düz bir okuma değildir, idrak ederek okumaktır. Bu nedenle Türkçe ne dediğini bilerek, bilenler Arapça bilmeyenler Latince olmak üzere okumalıdırlar. Bu nedenle okuyacağınız surenin önce Türkçesini okuyup sonra Latince ya da Arapçasından tekrar okuyabilirsiniz. Her harfin meleği vardır bu nedenle Türkçe anlamını bilip Arapça ya da Latince okumak daha doğru olacaktır. Ama her şeyden önce idrak etmek söz konusu olduğu için kişinin kendi dilinde okuyup anlaması ve bu şekilde yaşamına geçirmesi kesinlikle doğru olandır. Bu yüzden Ramazan ayında, mümkünse Kur’an-ı hatim etmek çok güzel olacaktır.

RAMAZAN AYINDA HANGİ ESMALAR ZİKREDİLMELİ? 

Allah’ın tüm isim sıfatları muhteşemdir ancak bazıları vardır ki diğerlerine oranla çok daha güçlüdür. Bu nedenle Ramazan ayında bu esma terkiplerine ağırlık vermenizi öneririm.

Allah Hu (okuma sayısı 1001)
Ya Hayyü Ya Kayyumu (okuma sayısı 870)
Ya Latifu celle celalühü (okuma sayısı 129)
Ya Aliyyu celle celalühü (okuma sayısı 110)
Ya zül Celali vel ikram (okuma sayısı 1100)
Ya Malikel Mülk (okuma sayısı 212)
Ya Allah Ya Kerim Ya Vehhab Ya Zettavli (okuma sayısı 1302)

Haftanın her günü birini çekerek ilerleyebilirsiniz.

RAMAZAN AYI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA ÖNERİSİ

Bu arada Ramazan’ın ilk haftası ben ve arkadaşlarım ek olarak şunları da çalışacağız dileyenler bu ibadetleri de çalışmalarına ekleyebilirler. Ramazan boyunca her hafta başka çalışmalarımız da olacak. Haftaya yapacağımız çalışmayı da sizin aracılığınızla okuyucularımıza bildirmekten mutlu olurum.

İLK HAFTA İBRAHİM SURESİ 

Ramazan’ın ilk haftası İbrahim Suresini okuyacağız, uzun bir sure olduğu için dileyenler bölerek okuyabilirler ancak bir dilek için okunacaksa bir oturuşta hiç bölmeden okunmalıdır. Ali İmran suresi çok kudretlidir, ipten adam bile alır.

1001 kere Ya Hayyu Ya Kayyumu Ya Zül Celal-i vel İkram çekeceğiz.
41 kere de İnşirah Suresi okuyacağız.

Dualarımızı öncelikle Hz. Muhammed (sav) efendimize, annesine, babasına, süt annesine, tüm ehlibeytin makamına ve Bedir Ashabının makamına hediye edeceğiz.

BU BİLGİLER BANA RABBİMİN ARMAĞANIDIR 

Şunu net bir şekilde bilmeliyiz ki, Tek Mürşit Allah’tır. Size birilerini bilgilendirmek için vesile edip görevlendiriyorsa o kişiler de sizin mürşidiniz değildir yine tek mürşit Allah’tır. Bu kişiler sadece Allah’ın ilim öğrenmek isteyen kişilere görevli kıldığı, kendi ilmiyle nasiplendirdiği kullarıdır. Ben de sizlere bu bilgileri veriyorum diye haşa ve asla mürşit değilim. Bu bilgiler benim yıllardır yaptığım ibadet ve araştırma çabalarımın sonucunda kazandıklarım ve Rabbimin armağanıdır.. Bu nedenle herkes sadece Allah’ın mürididir. Allah kimsenin müridi olamayacağına göre Allah’ın Mürid sıfatı da yoktur.

RAMAZAN DUASI

Vatanımızın her zerresine, bu topraklarda kardeşçe barışla yaşamak isteyen her bireye Allah’ın Nur sıfatı insin.

Rabbim bizi Nur sıfatınla aydınlat, Rahim sıfatınla sarıp sarmala, Rahman sıfatın ihtiyacımız olanları ulaştır ve koru, Kaviyy sıfatınla irademizi güçlendir, Rakiyb sıfatınla himayen altına al, sensin bizim Velimiz sadece saha yönelir ve sadece senden yardım dileriz. Rabbim Vedud sıfatınla sana yöneliyoruz, öncelikle senin sevgini, meleklerinin sevgisini, peygamberlerinin sevgisini, enbiyaların, erenlerin, evliyalarının sevgisini, şehitlerinin sevgisini ve kullarının sevgisini bize nasip et. Bu Ramazan ayının hikmetini ve tecellisini nasip et. Bizden selam olsun tüm hak elçilerine

Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah’adır. Elhamdülilillah, Suphanallah, Tebarekeallah