BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL

Putin: Ukrayna'ya müdahale yetkim var

Canlı yayında halkın sorularını yanıtlayan Rusya lideri, asker gönderme yetkisini kullanmamayı umduğunu söyledi. Putin ilk kez Rus güçlerinin Kırım'da aktif olduğunu kabul etti, Ukrayna'nın 'NATO'ya sürükleneceği' kaygısıyla hareket ettiklerini belirtti.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya asker gönderme yetkisini kullanmamayı umduğunu söyledi. Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki protestolarda rolü olmadığını söyleyen Putin, Rus güçlerinin Kırım'da aktif olduğunu ise ilk kabul etti.

Her yıl bir kez yaptığı canlı yayında halkın sorularını yanıtlayan Rusya lideri, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin 1 Mart'ta kendisine Ukrayna'ya asker gönderme yetkisi verdiğini hatırlattı.

Putin, Ukrayna'nın sorunlarına siyasi ve diplomatik çözümler bulunmasını ümit ettiğini belirtti.

Kiev yönetimini Ukrayna'yı uçuruma sürüklemekle suçlayan Putin, mevcut şartlarda bu ülkede 25 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin meşru olmayacağını söyledi.

Rusya, Moskova yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun şubat ayında görevi bırakmak zorunda kalması sonrası Kiev'de göreve gelen yönetimin, ülkenin gevşek bir federasyona dönüşmesi yolunda adım atmasını istiyor.

Ukrayna'daki geçici yönetim ise bu talebi reddetmiş ancak bölgelere daha fazla yetki aktarma sözü vermişti.

"Ukrayna NATO'ya sürüklenecekti"

Kırım'daki gelişmelerle ilgili soruları da yantlayan Vladimir Putin, Moskova'nın bölgeyi ilhakı ile sonunlanan sürecin başında bazı kamu binalarına girenlerin Rus askerleri olduğunu açıkladı.

Putin, Rusya'nın bölgede, NATO doğuya genişledikçe Ukrayna'nın "ittifaka sürükleneceği" kaygısı ile hareket ettiğini söyledi.

Rusya lideri, "(Birşey yapmsaydık) NATO gemileri Rus donanması için kutsal bir liman olan Sivastapol'a demirleyecekti" dedi.

Rusya lideri nihayetinde Ukrayna'daki krizin sadece diyalog ile çözülebileceğini belirtti ve bugün Cenevre'de yapılan uluslararası görüşmelerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Cenevre'de dörtlü zirve

Ukrayna'daki krizin ele alındığı İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Dış İlişkiler-Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsiya katılıyor.

Görüşmeler öncesi gece yarısı Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler Ukrayna'nın doğusunda bir üsse baskın düzenlemiş, çıkan çatışmada .

ABD ise daha önce görüşmelerin başarısızlıkla noktalanması halinde Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacağı uyarısında bulunmuştu.