BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  GÜNCEL

Poyrazköy Davası'nda flaş gelişme

Poyrazköy Davası'nın gerekçeli kararı açıklandı. Bin 600 sayfalık gerekçeli kararda, Poyrazköy'de bulunan mühimmatların sanıklarla ilişkisinin tespit edilemediği belirtildi.

Abone ol

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 83 sanığın beraat ettiği "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasına ilişkin gerekçeli kararını hazırladı. 

"Kafes eylem planı", "Amirallere suikast", "Gölcük'te ele geçirilen belgeler" ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği davaya ilişkin kararını 2 Ekim'de veren Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararın yazımını da tamamladı. 

"İSPAT EDİLEBİLİR DELİLLERİN DOSYADA..."

Onaylanmasının ardından dijital ortama aktarılan ve 13 bölümden oluşan gerekçeli kararda, "(Poyrazköy davası) olarak bilinen davada Beykoz ilçesi Poyrazköy Keçilik mevkisi ve Kaynarca Köyü'nde bulunan mühimmatla sanıkların bağını kuracak, somut ispat edilebilir delillerin dosyada mevcut olmadığı, aksine sanıkların mühimmatları gömerken gören kimsenin bulunmadığı" görüşüne yer verildi. 

"Kafes Eylem Planı" Davası olarak bilinen dava dosyasının temelini dijital delillerin oluşturduğu belirtilen gerekçeli kararda, "Delillerin güvenilirliğine ilişkin ciddi şüphelerin oluşması, cd ve dvd'lerde bulunan suç unsurunu içeren dosyaların tarih ve saatleri ile oynanmış olması ve manipüle edilmiş olması, suç unsuru içeren dosyaların emniyette inceleme altında olduğu, bilgisayar sistem tarihinin geri alınması suretiyle 1 nolu cd ve 3 nolu dvd'ye eklendiğine dair ciddi şüphelerin oluştuğu" değerlendirmesi yapıldı. 

"BERAATLERİNE KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ KANAATİNE VARILMIŞTIR"

Gerekçeli kararda, elektronik verilerden elde edilen bulguların delil olarak kullanılabilmesi ve yargı makamına sunulabilmesi için gereken akla uygunluk, kabul edilebilirlik, gerçeklik, eksiksiz olmak, güvenilirlik, inanılabilirlik ve tekrar edilebilirlik gibi unsurların dava dosyasının pek çok aşamasında gerçekleşmemiş olduğu kaydedilerek, "Kanun, yönetmelik, uluslararası hukuk ve bilimsel ölçülere uygun olmayan son derece şüpheli ve manipülasyona uğramış dijital delillerin mahkememizce delil olarak kabul edilmesinin mümkün bulunmadığı, tüm bu açılardan bakıldığında tüm sanıkların üzerlerine atılı bulunan suçları işlemedikleri anlaşıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi. 

Mahkeme heyeti, "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasında üzerlerine atılı suçu işlemedikleri gerekçesiyle 83 sanığın beraatine, vefat eden bir sanığın da dosyasının düşürülmesine karar vermişti.