BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

Popüler diyetler nasıl ortaya çıkıyor? Kilo vermek isteyenlerin yöneldiği popüler diyetlere ilgi ne düzeyde? Hangi popüler diyetlerden artık vazgeçmeliyiz? Neden? Kişiye özel diyet nedir?

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

Obezite, çağımızın sorunlarından biri. Ya doğru beslenemediğimiz için ya da yetersiz hatta yanlış beslendiğimiz için sürekli kilo alıyoruz. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları da sorunun farkında ve birbirinden farklı reçetelerle insanları fazla kilolarından kurtarmaya çalışıyorlar. Peki sonuç? Verilen kilolar hızla geri alınıyor ve kilo vermede süreklilik ya da istikrar sağlanamıyor. Hal böyle olunca, bu diyetler ister istemez "popüler" ya da "moda diyetler" sınıfına giriyor.

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

Konuyu, Diyetisyen Emre Uzun'a açıklıyor. Söze, "moda diyet" kavramını açıklayarak giriyor: "Moda diyetler, belli zamanlarda moda haline gelen / getirilen; zayıflatıcı, sağlığı geliştirici veya hastalıkları tedavi edici olduğu söylenen diyetler. Ancak bu diyetlerin bazıları kısa sürede ortadan kalkar, bazıları ise uzun süre gündemde kalır. Hepsi ile ilgili tek ortak nokta vardır: Bu "moda" diyetlerin çoğu gerçekte kullanımı uygun olmayan diyetlerdir. Aralarında, etkisi günümüzde hayli tartışılanlar, sağlıksız bulunanlar da var..."

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

DEMODE" DİYETLERİN LİSTESİ Intermittent Fasting Diyeti: "IF" ya da Aralıklı Oruç Tutma Diyeti'nin mantığı basit: Teoride aç kalıp sonra besleniyorsunuz. Bu da sağlığınızı, performansınızı ve vücut kompozisyonunu geliştirmek için yapılıyor. Altın kuralı şu: Yemek yiyerek geçirdiğiniz sürenin aç kaldığınız süreden kısa olması gerekiyor ve bu sayede vücut açlık çekerken biriktirdiği yağları yakıyor. Ama öyle olmuyor! Kalori kaybına yönelik diyetlerle kıyaslandığında IF diyeti son derece etkisiz. Uzun süre açlık çekenlerin yeme saatlerinde aşırı yemesi de bu diyeti işe yaramaz kılıyor. Elma Sirkesi Diyeti: Ilık suyun içerisine karıştıracağınız elma sirkesi ve bal karışımı ile hazırlanan kür sayesinde ayda 8 kiloya kadar verebileceğiniz iddia ediliyor ve web siteleri bugün bile artritten obeziteye, akneden soğuk algınlığına kadar elma sirkesi diyetini övüyor. Elma sirkeli karışımı yemeklerden yarım saat önce 1 çay bardağı tüketmek kilo vermenize yardım eder ve elma sirkesi içmenin kimseye bir zararı yok. Ancak elma sirkesinin yağ dokunuzu çözeceği iddiası asılsız! Öncelikle elma sirkesinin ilk ulaştığı yer olan midenizde yağ dokusu zaten yok. Gönüllüler üzerinde yapılan ve sonuçları yayınlanan bir araştırma da, elma sirkesinin orta yollu dahi kilo verdirmediğini kanıtlamış. Yani, elma sirkesi elbette yararlı ama kilo verdirmiyor...

Popüler diyetler bitiyor! Moda diyet devri başlıyor

Tom Brady Diyeti: Amerikan Futbolunun ünlü oyuncularından Tom Brady nasıl beslendiğini açıklayıp bir de yakın zamanda ‘TB12 Metodu’ isimli bir kitap yayınlayınca diyet yapmak isteyenlerin göz bebeği oldu. Tom Brady, sağlıklı kalmanın ve ilerleyen yaşına rağmen performansını sürdürebilmenin sırlarını paylaşıyordu ama hata şuradaydı: Brady gibi ömrünü spora ve kondisyona ayıran birinin beslenme sırlarını, günde 9 saat ofiste çalışan, hiç egzersiz yapmayan kitlelere uyarlamak imkânsızdı! Şu örneğe ne dersiniz? Tom Brady unlu, şekerli, kahveli ya da kafeinli hiç bir şey yemiyordu. Mantarı ağzına sürmüyordu. Domatese, bibere, patatese, patlıcana ve süt ürünlerinin tamamına yaklaşmıyordu. Her gün içine enerji verici ve protein tozu eklenmiş 25 bardak su içiyordu, sadece tahıl yiyordu ve özel çiftliğinde yetiştirilmiş hayvanların etlerini yine özel aşçısı hazırlıyordu! Bu diyeti uygulamak hayli zor, hatta bu diyet yanlış. En basitinden domatesin prostat kanserini önlediği bilinirken...