BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  GÜNCEL

PKKnın geçiş yolu kapanacak

Ilısu barajı inşaatına başlanıyor. Teröristin geçiş yolu böyle tıkanacak...

Abone ol

ILISU Barajı inşaatına çoğu DTP’den olmak üzere gelen tepkiler, 22 Şubat 2007’de toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda gündeme gelmişti. Toplantıya katılan DSİ bürokratları, barajın yapımına, terör örgütünün geçiş yollarının kapanacağı gerekçesiyle karşı çıkıldığını savunmuşlardı. DSİ bürokratları, barajla PKK’nın kullandığı yaklaşık bin mağaranın tamamen sular altında kalacağı, terör örgütünün bölgedeki hareket kabiliyeti ve barınma imkanlarının kısıtlanmış olacağını ileri sürmüşlerdi. Barajın getireceği ekonomik canlanmanın da bölgedeki terör olaylarının önüne geçeceği ifade edilmişti.

PKK’NIN PROPAGANDASI

KONUYA ilişkin star’ın sorularını yanıtlayan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, Ilısu Barajı’na ilişkin PKK’nın 1990’ların sonunda bir propaganda başlattığını, bölgedeki mağaralar kapatılarak, tarihi yerler sular altında bırakılarak Kürt kültürünün yok edilmeye çalışıldığı iddialarıyla kredi kuruluşlarını engellemeye çalıştıklarını anlattı. Laçiner ‘Bu baraj, mağaralar sular altında kalsın diye yapılmıyor. Bu PKK’nın başlattığı çok eski bir propaganda. 1990’ların sonlarına doğru başlattılar bu propagandayı, İngiliz şirket ve diğer kredi verecek şirketleri engellemek için yaptılar’ dedi.

Baraj inşaatı ay sonu başlıyor

ILISU Barajı ve HES projesi için son imzalar Enerji Bakanı Hilmi Güler ile DSİ Genel Müdürlüğü ve barajı inşa edecek olan konsorsiyumun ortakları arasında 14 Ağustos’ta atıldı. Öte yandan Ilısu Barajı inşaatının ay sonuna kalmadan başlayacağı belirtildi. Bölgede çalışmaları hızlandıran proje lideri Nurol İnşaat yetkilileri, bankalarla gerekli anlaşmaların yapıldığını, hükümet nezdinde ve DSİ ile gerekli tüm sorunların giderildiğini belirttiler. Yetkililer, ‘Artık bu projeden geri dönüş yoktur. Ay sonuna kalmadan inşaatı başlatıyoruz’ dediler.